31-10-2023

Održana prezentacija Nacrta Prostornog plana Crne Gore

U zgradi Predsjednika Crne Gore održana je prezentacija Nacrta Prostornog plana Crne Gore na kojoj je ukazano na značaj ovog dokumenta, kao strateške platforme korišćenja, organizacije, uređenja i zaštite prostora. Predstavljeni su ključni ciljevi koji se odnose na ekonomski i društveni razvoj Crne Gore, urbani i ruralni razvoj, razvoj infrastrukture i zaštitu prostora.


(Foto: Pixabay, ilustracija)

Kako navode u saopštenju iz Kabineta predjednika, prezentovani su ključni sektorski planski ciljevi koji su predloženi u Nacrtu Prostornog plana Crne Gore.

"Akcenat je stavljen na sektore: saobraćaj, energetika, turizam i ukupan privredni razvoj. Takođe, bilo je riječi i o ključnim problemima koji su evidentirani u svim sektorima, ciljevima budućeg razvoja i prioritetima razvoja u pojedinim oblastima. Najviše poteškoća u pripremi Nacrta plana bilo je u oblasti saobraćaja, zbog određenih dilema u vezi brze saobraćajnice u Primorskom regionu. Nacrtom je predložen koridor brze saobraćajnice, a tehničko rješenje mora biti predmet izrade projektne dokumentacije i odgovarajuće studije. (HIA studija)", navode u saopštenju.

Prezentirana je postojeća i planirana saobraćajna infrastruktura - drumski, željeznički, vazdušni i vodni saobraćaj. Najviše riječi je bilo o energetici, potrebi za sigurno snabdijevanje energijom, energetskoj nezavisnosti u budućnosti, energetskoj efikasnosti u svim sektorima, mrežnoj infrastrukturi i obnovljivim izvorima energije.

Posebno je naglašena potreba da se nakon održavanja Javne rasprave, pripreme Predloga plana i usvajanja na Skupštini Crne Gore, prati realizacija plana sa nivoa države i svih njenih institucija.

Na prezentaciji je bilo riječi i o potrebi dinamičnijeg razvoja Crne Gore u svim oblastima u cilju ukupnog ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda stanovništva, uspostavljanju čvrstog sistema prostornog i urbanističkog planiranja, rješavanju problema preizgrađenosti prostora, zaustavljanju neracionalne stanogradnje, racionalnom planiranju turističkih zona i kapaciteta i rješavanju problema nelegalne izgradnje.

Prezentaciji su pored predstavnika Kabineta Predsjednika Crne Gore prisustvovali članovi stručnog tima: dr Zoran Miljanić, mr Matko Marohnič, dr Biljana Ivanović, dr Mijat Jocović i rukovodilac tima mr Svetlana Jovanović.