03-04-2020

Odžić: Finansijska situacija za sada stabilna, ipak, oprezno za budžetom

Trenutna finansijska situacija u Opštini Budva je stabilna, prvi kvartal je po prihodima bio bolji, nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna, određena primanja su u skladu sa preporukama ukinuta, a izvjesno je da će, ukoliko propadne turistička sezona, biti ugroženi ne samo lokalni već i državni prihodi, kazao je za Polis sekretar Sekretarijata za finansije Petar Odžić.

Odžić: Finansijska situacija za sada stabilna, ipak, oprezno za budžetom | Radio Televizija Budva

Prihodi Opštine Budva, prema njegovim riječima, su u prvom kvartalu bili dobri, ali u drugom, kada je trebalo da budu veći, umanjeni su gotovo na minimum. Kako dodaje, gotovo da nema priliva, da su tekući rashodi isti kao i prije pojave pandemije, a odnose se na plate, reprograme, dobavljače i sve ostalo što mora da se izmiruje u rokovima.

Stanje u lokalnoj samoupravi trenutno zavisi od trajanja situacije izazvane pandemijom.

"Trenutna situacija u Opštini Budva je stabilna, ukoliko se ova situacija okonča do sredine maja mislim da možemo održati tekuću likvidnost i izgurati godinu bez kreditnih zaduženja i dodatnih problema. Ukoliko se ovo nastavi i ugrozi turističku seoznu biće finansijski problem i za lokalne i za državne prihode. Period za koji nemate prihode, a imate rashode, gomilaju vam se troškovi i poslije dok sve namirite plus redovno stanje, može doći do domino efekta i problema i finansiranju ne samo lokalne sampuorave već i malih i srednjih preduzeća i firmi" kazao je Odžić.

On ocjenjuje da su mjere Vlade jasne da nema raspisivanja novih tendera i ugovora dok ovakvo stanje traje, navodeći da ima započetih radova koji imaju rokove i koji se odvijaju planiranom dinamikom.

Predsjedniku Opštine predložio je redukciju određenih plaćanja i kapitalnih izdataka.

"Ono što je hitno i što nije a što je moguće odložiti, da se odloži, naravno da se vodi računa da se tim kapitalnim izdacima ne ugrozi tekuća likvidnost budžeta, jer ako se ugrozi likvidnost lokalne sampuprave to nosi niz problema u ovakvoj situaciji. Kao što i sami znate, Opština izlazi u susret svima i pomaže, možete da zamislite šta bi se desilo kada ne bi imali za svoje troškove," navodi Odžić.

On naglašava da su uštede na osnovu preporuka Vlade o ukidanju isplate prekovremenih sati rada i rada odbora minimalne i da se na taj način ne postiže mnogo.

"Opštima Budva ni do sada nije imala varijabilan izvor zarade. Donijeta je odluka što se tiče komisije i prekovremenih sati i to je istog momenta stupilo na snagu i ne isplaćuje se do daljnjeg. Kada uporedite iznos plata za prethodni mjesec i kada se uzmu u obzir svi dodatni trošovi, ušteda je čak ispod 20.000 evra, što za ovakav budžet gotovo da i nije nikakva ušteda. Govorim samo o bruto zatadi" kazao je.

Odžć smatra da treba napravtri strategiju upravljanja da bi se ostvarile veće uštede.

"Ukoliko je ovakva situacija i ako postoji ozbiljan problem za tekuću likvidnost ne treba ni realizovati sve investicione planove tako da se u mjesec dana potroši sav novac iz budžeta. Moj predlog predjsedniku Opštine jeste da se sredstva troše obazrivO i tekuća potrošnja smanji na minimum, a da se kapitalna potrošnja redukuje i da se odrede prioriteti za sezonu. Mi moramo biti spremni za sezonu, ali to ne znači da trebamo potrošit sva sredstva iz budżeta, naročito jer ne znamo da li će sezone biti," istakao je.

U ovim trenucima važno je da svi pokušamo da budemo solidarni u mjeri u kojoj smo u mogućnosti. Da baziramo našu potrošnju na naše proizvode kako bi se naša privreda koliko toliko nakon koronavirusa oporavila, zaključio je Odžić.