23-07-2014

Olupina Konkordije kreće na posljednje putovanje

Olupina luksuznog broda "Konkordija" koji se u Italiji nasukao prije dve i po godine, danas će biti uklonjena s grebena kod ostrvca Djiljo i otegljena ka Đenovi gdje će biti rastavljena i izrezana.

Olupina Konkordije kreće na posljednje putovanje | Radio Televizija Budva

U operaciji ranije neviđenih razmjera, stručnjaci su olupinu prevrnutog i djelimično potonulog broda od 290 metara - dvostruko većeg od "Titanika", od septembra prošle godine podizali, ispumpali vodu i pripremili za posljednju plovidbu. Ti radovi američko-italijanskog konzorcijuma koštaju čak milijardu i po eura.

"Konkordiju", tešku 114.500 tona, tegle dva broda, a prati još 12 čije će posade sakupljati sve što otpadne s olupine, provjeravati ima li zagađenja mora ostacima goriva, ulja i drugog, i smjesta i to prikupljati. Pošto će taj rizični konvoj proći i kroz teritorijalne vode Francuske, ministarka za zaštitu okoline Segolen Rojal je najavila da će tu operaciju pratiti s posebnog broda što je iznerviralo vlasti Italije koje kažu da su učinile sve da "Konkordija" ne doživi još jednu nesreću.

Taj luksuzni brod firme za krstarenja "Kosta", po mirnom vremenu se nasukao na greben i prevrnuo u noći 13. januara 2012. kod ostrva Djiljo, u Toskani. Uzrok udesa i odgovornost posade se i dalje utvrđuju na sudu. U nesreći su poginule 32 osobe od 4.229 putnika i članova posade.