14-03-2020

Opština Budva kroz reprogram izmirila 7, 06 miliona eura

U proteklih pet godina, 16 crnogorskih Opština, među kojima je i Budva, izmirile su preko 19 miliona eura poreskih obaveza, te sada duguju 70,87 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave(PU).


Foto: Ilustracija/Profimedia

Iz PU su kazali da su jedinice lokalne samouprave, rješenjima Ministarstva finansija, poreske obaveze u ukupnom iznosu od 90,03 miliona eura reprogramirale na period do 20 godina.

“Opštine su u prethodnom petogodišnjem periodu izmirile obaveze u ukupnom iznosu od preko 19 miliona eura i one sada iste iznose 70,87 miliona eura”, saopšteno je iz PU.

Najveći iznos obaveza izmirila je Budva 7,06 miliona eura, a slijede Bar i Nikšić sa 5,37 miliona, odnosno 1,59 miliona eura.

„Treba naglasiti da su zahvaljujući naporima PU i pokazanoj odlučnosti da obezbijedi punu primjenu zakona i kod jedinica lokalne samouprave, tokom prošle godine po prvi put sve opštine, uključujući i najveće dužnike među njima – Pljevlja i Ulcinj, uspostavile dinamiku servisiranja reprogramiranih i tekućih obaveza“, navodi se u saopštnju.

Kada je u pitanju 69 lokalnih preduzeća i javnih ustanova, koji su obaveze u iznosu od 11 miliona eura reprogramirali shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, oni su do sada izmirili iznos od 4,31 milion eura.

U toj kategoriji ističe se sedam lokalnih preduzeća koja su u cjelosti izmirila reprogramirani dug.

„To su preduzeće Komunalne djelatnosti Bar, Komunalno Andrijevica, beranski Regionalni biznis centar, Parking servis Berane, Opštinska organizacija crvenog krsta Pljevlja, Centar za kulturu Žabljak i Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije Bijelo Polje“, precizira se u saopštenju.

Kod pet lokalnih preduzeća, koja su kasnila s izmirivanjem obaveza, ukinuta su rješenja o reprogramu, a ista su bila i predmet mjera prinudne naplate, te je kod jednog preduzeća predloženo i pokretanje stečajnog postupka.

„Ova preduzeća obavezala su se da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj radnih mjesta u cilju servisiranja obaveza, kako bi se uspostavila dinamiku redovnog plaćanja dospjelih poreskih obaveza“, rekli su iz PU.

U PU smatraju da opštine, sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama, predstavljaju poreske obveznike, kod kojih je, bez obzira na vitalni značaj istih za funkcionisanje lokalne samouprave, neophodno uspostaviti veći stepen poreske discipline kao i kod obveznika koji posluju u sektoru privrede.

„Među jedinicama lokalne samouprave izdavajaju se one sa izuzetno visokim stepenom poreske discipline, kao što su Glavni grad Podgorica, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica, koje redovno servisiraju sve dospjele obaveze“, zaključili su iz PU.



Izvor: Mina business