30-07-2023

Orzo od tikvica i balancana (patlidžana) s limunom

Od svih recepata s povrćem, čini se kako oni s balancanom (patlidžanom) izazivaju najveće podjele. Jer ili ih volimo, ili ne – nema zlatne sredine. Nekima imaju ‘spužvast, gorak i blag ukus’, no činjenica je da sve to mogu biti – ako nisu pripremljeni na pravilna način. No kada se balancan-patlidžan pripremi kako treba, izuzetno je ukusan. Osim toga, njegov karakter se mijenja zavisno o tome kako ga pripremate.

Orzo od tikvica i balancana (patlidžana) s limunom | Radio Televizija Budva

Orzo od tikvica i bolancana-patlidžana s limunom foto: Shutterstock

Sastojci:

½ šoljice orza, suve tjestenine u obliku riže, odnosno ječma
½ sitno narezanog mladog luka ili 1 mala ljutika
3 češnja češnjaka, mljevena
½ kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za kapanje
1 kašičicaa octa 1 kašičicaa sušenog provansalskog bilja sok i korica od 1 limuna, plus 4 male kriške limuna za posluživanje
2 srednja balancana-patlidžana, narezana na kolutove od 1 cm 2 male tikvice, narezane na pola po dužini
½ špčjica razmrvljenog feta sira
2 šoljice svježeg začinskog bilja – bosiljka i metvice, natrgani listići ¼ šalice pinjola, tostiranih
2 kašike krušnih mrvica
½ kašičice morske soli svježe mljeveni crni papar

Postupak:

Na dnu velike zdjele pomiješaj mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, ocat, provansalsko bilje i ¼ kašičice soli.

Zakuvaj srednji lonac slane vode. Tjesteninu pripremi prema uputama na pakiranju, kuvaj do al dente. Ocijedi i odmah dodaj vrući orzo u zdjelu. Umiješaj limunovu koricu i ostavi sa strane.

Zagrij roštilj na jakoj vatri. Patlidžan i tikvice premaži maslinovim uljem sa svih strana, posipaj sa ¼ kašičicee soli i prstohvatom mljevenog papra.

Peci patlidžan 4 do 5 minuta sa svake strane, ili dok kriške ne omekšaju i pougljene, a tikvice 4 minute sa svake strane, ili dok se ne stvore lijepi tragovi ugljena.

Pusti da se malo ohladi, a zatim nasjeckaj i dodaj u veliku zdjelu. Dodaj limunov sok i promiješaj. Umiješaj fetu, začinsko bilje i pinjole, ostavi po malo svakog za ukras. Probaj i dodaj začine po želji.

Podijeli u 4 zdjele za posluživanje i na vrh stavi krušne mrvice i preostalu fetu, začinsko bilje i pinjole. Posluži sa kriškama limuna.