15-12-2020

Otkupljeno manje mlijeka

Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u oktobru iznosila je 2,45 miliona litara, što je 2,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Otkupljeno manje mlijeka | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay
Iz Monstata su naveli da je u oktobru otkupljeno 0,9 odsto manje mlijeka nego u septembru.

“Sadržaj mliječne masti u oktobru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec veći 0,2 odsto, a sadržaj proteina 1,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnim mjesecom sadržaj mliječne masti bilježi rast od 1,1 odsto, a sadržaj proteina 1,5 odsto.

U oktobru je u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 8,3 odsto i fermentisanih mliječnih proizvoda 28,6 odsto, dok je smanjena proizvodnja pavlake 20,1 odsto, kajmaka 5,7 odsto i sira 6,3 odsto.

Iz Monstata su kazali da je u oktobru u odnosu na septembar zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 9,6 odsto i kajmaka 4,1 odsto, dok je smanjena proizvodnja pavlake 13,1 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda deset odsto i proizvodnja sira 6,2 odsto.

“U periodu od januara do oktobra ukupno otkupljena količina kravljeg mlijeka iznosi 24,35 miliona litara i bilježi se rast od 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, zaključuje se u saopštenju.