16-04-2024

Otvaranje crnogorskog paviljona na Bijenalu u Veneciji u četvrtak

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović otvoriće u četvrtak crnogorski paviljon na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji.


Foto: MSUCG

Crna Gora će biti predstavljena projektom Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj /It Takes an Island to Feel This Good/, umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ane Simone Zelenović.

Izložba, kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), predstavlja kritički osvrt Bajagić na kulturu kolektivnog sjećanja i našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu.

“Umjetnica promišlja ove teme kroz slikarstvo i skulpturu, fokusirajući se na složenu i višedimenzionalnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da istraživački projekat Bajgić kombinuje arhivsku građu sa karakterističnim referencijalnim i simboličkim intervencijama.

Iz MSUCG su rekli da Bajagić kroz svoju decenijsku praksu istražuje ambivalentnost slike, istražujući dualističko predstavljanje, simbolizam i značenje.

“Eksperimentišući sa konstrukcijom i cirkulacijom simboličkih sistema značenja, umjetnica istražuje načine na koje seznačenje generiše kroz vizuelnost i kako mišljenja dobijaju na snazi u savremenom društvu, koje u velikoj mjeri počiva na slikama”, naveli su iz MSUCG.

Prema njihovim riječima, izložba “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” pokreće kritička i relevantna filozofska pitanja o poziciji Drugog, preispitujući načine na koje određenje ove pozicije ujedno određuje odnose moći u društvu, kao i nad diskursom.

“Njeno stvaralaštvo se reflektuje na političko-filozofsku analizu modernosti italijanskog filozofa Đorđa Agambena – da suparadigma i nomos modernosti koncentracioni logor, u kojem suveren ima potpunu vlast nad homo sacerom, do mjere u kojoj može da utiče na njihov prirodni život”, navodi se u saopštenju.

Iz MSUCG su istakli da se Bajagić, fokusirajući se na relevantne savremene i istorijske komplekse, hrabro suočava sa složenim problemima, postavljajući pitanja poput - da li je preduslov za zlo, s jedne strane, zanemarivanje istorije ili, s druge strane, njena komodifikacija.

Ministarstvo kulture i medija generalni je pokrovitelj učešća Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu, dok MSUCG ima ulogu organizatora i izvršnog producenta.