26-07-2023

Otvoren Centar Luisa Armstronga, sadrži 60.000 arhivskih i ličnih predmeta

Preko puta nekadašnjeg doma džez muzičara Luisa Armstronga (1901-1971) i njegove supruge Lusil u njujorškoj četvrti Kvins otvoren je Centar Luisa Armstronga u kojem posjetioci mogu razgledati 60.000 arhivskih i ličnih predmeta bračnoga para.


Foto: EPA

Dom Armstrongovih, zgrada od crvene cigle u Kvinsu u kojoj su proveli gotovo 30 godina, odavno je pretvoren u muzej, ali može se posjetiti samo u sklopu obilaska sa stručnim vodičem. U zgradi su uz arhivsku građu izloženi i brojni lični predmeti Luisa i Lusil. Nova zgrada vrijedna je 26 miliona dolara, te uz stalnu postavku sadrži i prostor za nastupe.

Jedan od najpoznatijih džez trubača

"U stambenoj četvrti Armstrongovih, koju čini puno skromnih dvospratnica, željeli smo izgraditi zgradu koja se neće ni po čemu isticati. Željeli smo da stvorimo urbano okruženje i zgradu koja će svjedočiti o jedinstvenom radu čovjeka čija je muzika temelj za toliko muzike koju danas slušamo", napisali su na internet stranici muzeja Sara Kejpls i Everardo Džeferson iz kompanije Caples Jefferson Architects, koji potpisuju projekat centra.

Luis Armstrong smatra se jednim od najboljih džez trubača svih vremena, a svjetsku slavu stekao je pjesmama poput What a Wonderful World i Hello, Dolly.

Rođen je u Nju Orleansu. On i njegova četvrta supruga Lusil preselili su se u Kvins 1943. Nakon Lusiline smrti 1983. njihovu kuću preuzeo je grad Njujork, a 2003. pretvorena je u muzej.


(Index.hr)