10-12-2022

Ovo su najbolje pjesme sa svjetskih prvenstava, jednu još niko nije skinuo sa trona

Uoči fudbalskih prvenstava uvijek izađe nekoliko (službenih i neslužbenih) muzičkih himni. Pjesmama koje su izašle ove godine mnogi nisu baš oduševljeni pa smo odlučili da se prisjetimo pjesama sa ranijih mundijala koje su sinonim za fudbalsku euforiju.


Foto: Youtube

Koje su uopšte ovogodišnje himne?

Prva, Hayya Hayya (Better Together) je izašla još u aprilu, a izvode je Kardona, Davido i Aiša. Nije izazvala veliku pažnju publike pa smo na otvaranju ipak slušali Dreamers, koju izvode K-pop zvijezda iz BTS-a Jung Kook i katarski pjevač Fahad Al Kubaisi. Možda i najviše pažnje, a vjerovatno i kritika, pobrala je pjesma Tukoh Taka (arapski izraz za 'kuc-kuc'), koju su otpjevali Niki Minaž, Maluma i libanska pjevačica Miriam Fares.

Tu su i pjesme Arhbo (u prevodu 'Dobrodošli') rep pjevača Gimsa i Ozune, kao i Light the Sky koju izvode Balkis, Nora Fatehi, Rahma Riad, Manal i RedOne. Dok još čekamo da vidimo hoće li se ove pjesme "primiti" kod slušalaca ili ipak pasti u zaborav, prisjetimo se pjesama koje su obilježile ranija prvenstva, a i danas ih svi slušaju.

We Are The Champions - Queen (SP 1994, SAD)

Ovaj klasik grupe Queen izašao je još 1977, a Fredi Merkjuri je izjavio da je tokom pisanja ove pjesme mislio na fudbal. Često se sluša na sportskim događajima, a posebno je zaživjela na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. Razlog da je pjevaju tada su imali Brazilci, koji su u finalu nakon penala pobijedili Italijane i četvrti put kući odnijeli famoznu Zlatnu boginju.



Prema studiji Univerziteta Goldsmits u Londonu proglašena je "najzaraznijom" pjesmom ikad pa nije ni čudo da je navijači i danas pjevaju kad slave sportske pobjede.

La Copa de La Vida - Riki Martin (SP 1998, Francuska)

Puno razloga za slavlje Hrvatska je imala 1998, a oni koji su pratili Vatrene u pohodu na bronzu sjećaju se pjesme koja je tada bila soundtrack prvenstva, koje su osvojili domaćini Francuzi. Riječ je o pjesmi La Copa de la Vida (u prevodu Šolja života) portorikanskog pjevača Rikija Martina.

Svojevremeno je bila na top ljestvicama u 60 zemalja, u njih 30 na mjestu broj 1. Riki Martin je nastupio i uživo prije finalne utakmice u Parizu, a zanimljivo je da je ovu pjesmu izveo i 2001. na inauguraciji Džordža V. Buša, s kojim se kasnije zavadio oko rata u Iraku, pa čak mu pokazao i srednji prst na jednom koncertu. Bilo kako bilo, ova pjesma stara više od 20 godina i danas se pamti.



Love Generation - Bob Sinkler & Geri Pajn (SP 2006, Njemačka)

Ova pjesma je bila apsolutni hit na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj, koje najviše pamtimo po sukobu Zidana i Materacija u finalu i slavlju Italijana nakon penala. Nastala je kao saradnja francuskog producenta Boba Sinklera i jamajčanskog vokala Gerija "Neste" Pajna, koji je nekoliko godina pjevao i kao frontmen kultnih The Wailersa.

Singl je objavljen u septembru 2005. i odmah postao hit u Evropi i Australiji, a naknadno je objavljena nova verzija pjesme. Na omotu singla i u videospotu predstavljen je lav Goleo VI, službena maskota tog prvenstva.



Waka Waka (This Time For Africa) - Šakira & Freshlyground (SP 2010, Južnoafrička Republika)

Ono što je Maraja Keri za Božić, to je Šakira za fudbalsko prvenstvo. No, ono što mnogi ne znaju jeste da je melodija refrena zapravo pozajmljena od kamerunske pjesme "Zamina mina (Zangaléwa)" grupe Golden Sounds.

Uvodna scena spota vraća nas na kraj prošlog prvenstva kad je Fabio Groso postigao pobjednički penal za Italiju, a u jednoj sceni vidimo i nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske Josipa Šimunića, kao i sad već bivšeg Šakirinog muža Pikea.

Pjesma je aktuelna svakog svjetskog prvenstva pa je i trenutno među globalnim trendovima na YouTubeu, a sa preko 3.32 milijarde pregleda spot je jedan od najgledanijih ikad na ovoj platformi i ubjerljivo najgledaniji kad je riječ o himnama svjetskih prvenstava.



Wavin’ Flag (The Celebration Mix) - K’Naan (SP 2010, Južnoafrička Republika)

Ova pjesma somalijsko-kanadskog pjevača K'naana postala je globalni hit 2010, a takođe je u trendu i danas. Snimljeno je puno obrada na različitim jezicima, a jako popularna je postala ona sa popularnim španskim pjevačem Davidom Bisbalom, što ne čudi kad znamo da su upravo Španci na kraju imali najviše razloga za slavlje.

U verziji za internacionalno tržište pojavili su se i will.i.am i Dejvid Geta, a među producentima pjesme je i Bruno Mars. Mnogi fudbaleri su slavili golove plešući uz ritam ove pjesme, koju i danas volimo slušati.



Magic In The Air - Magic System & Chawki (SP 2014, Brazil)

Svjetsko prvenstvo u Brazilu obilježilo je nekoliko pjesama. Službena je bila We Are One (Ole Ola) Pitbulla, Dženifer Lopez i brazilske pjevačice Klaudije Leite. No, mnogi su ipak više voljeli pjesmu grupe Magic System iz Obale Slonovače i marokanskog pjevača Ahmeda Čakija.

Ovu neslužbenu himnu iskoristio je i UNESCO u promo videu kampanje o povećanju pismenosti u kojem su javne ličnosti poput Vengera i Žirua potpisivale lopte. Mogli smo je čuti i na Svjetskom prvenstvu 2018, kad je puštana svaki put kad bi Francuzi postigli gol. Čini se da im je donijela sreću.



Seven Nation Army - White Stripes (SP 2018, Rusija)

Slična stvar dogodila se i na prošlom svjetskom prvenstvu, kad je službena himna bila Live It Up, koju su izveli Niki Džem, Vil Smit i Era Istrefi. No, mnogi fanovi ignorisali su ovu pjesmu, a sa tribina se orio klasik White Stripes-a.

Prvi su je pjevali navijači belgijskog Klub Briža, a kasnije su je prigrlili i navijači Rome, pa i sama otalijanska reprezentacija. Nakon što su Italijani osvojili SP 2006, Materaci i Del Pjero su je zapjevali na koncertu Roling Stonsa u Milanu, zajedno sa bendom. Ove godine Italijane ne gledamo na svjetskom prvenstvu, no ovu pjesmu ćemo sigurno još puno puta slušati na stadionima.


Izvor: Index.hr