22-02-2022

Pandemija kovid-19 dodatni rizik za mentalno zdravlje djece

Pandemija kovid-19 predstavlja dodatni rizik koji vodi ka problemima mentalnog zdravlja kod djece, pokazalo je istraživanje koje je, uz podršku UNICEF-a, sprovela institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.


Foto: ilustracija

Ta institucija je, na osnovu istraživanja, sačinila izvještaj o uticaju mjera za sprečavanje širenja Kovid-19 na mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori, koji će biti predstavljen u utorak.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da se zapaža da nadležni organi nijesu uspostavili metodologije procjene uticaja donijetih mjera na ostvarivanje prava djece, kao i da postoji nedovoljna međusektorska saradnja u prevenciji i podršci tokom pandemije.

„Analiza je pokazala i neadekvatnu dostupnost postojećih servisa podrške u okviru obrazovnih, zdrastvenih i socijalnih ustanova“, kaže se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su pojasnili da je analizirano kako su određene mjere uticale na životni standard djece, zaposlenje roditelja, zdravstveno stanje članova porodice, kvalitet i pristup obrazovanju, slobodno vrijeme, njihovo emotivno stanje, strahove, stres i slično.

Predmet analize su, kako se navodi, bili stavovi i mišljenja djece i roditelja, kao i profesionalaca koji sa njima direktno rade - nastavnici, vaspitači, pedagozi, socijalni radnici, defektolozi i terapeuti.

„Bavili smo se i uticajem mjera na ranjive grupe - djecu sa smetnjama u razvoju, djecu bez roditeljskog staranja, djecu iz seoski područja i druge“, dodaje se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da je analizom posebno tretirana i pojava nasilja, kako u porodici, tako i među vršnjacima.

„Zaštitnik je posebnu pažnju posvetio i analizi normativnog okvira, u odnosu na stupanje na snagu različitih ograničavajućih mjera kroz njihov uticaj na ostvarivanje određenog prava djeteta, vođeći računa na dinamiku donesenih mjera, njihovu restriktivnu moć i obuhvat djece na koju utiče“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti, date su preporuke Vladi Crne Gore, Savjetu za borbu protiv virusa Kovid-19, Savjetu za prava djeteta, nadležnim ministarstvima i institucijama.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da je, po usaglašenoj metodologiji Evropske mreže ombudsmana za djecu i UNICEF-a, istraživanje na ovu temu sprovedeno i u Albaniji, Kipru, Slovačkoj, Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj, Gruziji, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu i Uzbekistanu.