14-10-2023

Patrijarh Porfirije u Podgorici: Da se u molitvi i Duhu Svetome zagrlimo i zajedno uznosimo molitve

“Ispunjeno je srce moje blagoslovom Božijim i neizmjernom radošću jer mogu izbliza da vidim vaša lica, da se u molitvi i Duhu Svetome zagrlimo i da zajedno uznosimo molitve Gospodu i Spasu našem za mir u svijetu, za spasenje ljudskog roda, za dobro među svim ljudima i narodima”, poručio je večeras NJegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja nakon svečane doksologije koja je služena u njegovu čast.


Foto: MPC (Boris Musić)

Svečani čin doksologije služio je visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman svete srpske carske lavre manastira Hilandara na Svetoj Gori, uz molitveno učešće visokopreosvećene gospode mitropolita: crnogorsko-primorskog Joanikija i krfskog, paksonskog i diapontijskog Nektarija i preosvećene gospode episkopa žičkog Justina, vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, mileševskog Atanasija i zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Sa ljubavlju i najvećim poštovanjem u Saborni hram radosno je dočekana i desnica Svetog Spiridona Trimituntskog Čudotvorca koju je na blagoslov vjernom narodu donio Visokopreosvećni Mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva g. Nektarije. Vjerni će u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja desnici Svetog Spiridona moći da se poklanjaju i da je cjelivaju tokom cijele noći i sve do nedjelje veče.

Nakon doksologije riječi doborodošlice NJegovoj svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju uputio je NJegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

“Vaša svetosti, Vi kao nasljednik Svetog Save produžavate njegovo djelo. Posjećujete, utvrđujete i ojačavate episkopske prestole, objedinjujete cijelu crkvenu jerarhiju i sav narod Božiji na širokom kanonskom području Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i dijaspori. Kao i Sveti Sava donosite jevanđelsku svjetlost narodu svojemu i privodite ga Hristu. Svojim sveštenim koracima donosite i širite mir Božiji, kao što ste donijeli mir Mitropoliji crnogorsko-primorskoj prije dvije godine kada ste radosno objavili da ste izvršili naše ustoličenje u Cetinjskom manastiru. Donijeli ste mir i pravdu Crnoj Gori kada ste sa njenom Vladom potpisali Temeljni ugovor. Taj čin su naše sveštenstvo i blagočestivi narod doživjeli kao zasluženu nagradu i priznanje za njihovu istrajnu borbu radi ostvarenja svojih vjerskih prava i sloboda, a ponajviše radi zaštite svetinja, crkava i manastira Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazao je Mitropolit i dodao:

“Vaša svetosti, došli ste da krunišete punoću naše radosti u proslavi jubileja desetogodišnjice ovog novopodignutog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog koji je, od njegovog osvećenja, postao izvor radosti i duhovne snage za sve one koji njemu pristupaju. Vaša svetosti vi ćete svojom očinskom ljubavlju i Vašom svetom službom, patrijaraškom mudrošću, molitvama i blagoslovima staviti trajni pečat na prestojeće duhovne svečanosti koje smo organizovali povodom rečenog jubileja. Neizmjerno se radujemo Vašem dolasku i pjevamo blagodatnom susretu sa Vama. Milost i istina sretoše se, pravda i mir cjelivaše se (Ps 84, 11) Dobro nam došli , Vaša Svetosti! Milost i Istina idu pred licem vašim (Ps 88) Blagosloven grjadij vo imja Gospodnje!”

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije zablagodario je vozljubljenom u Hristu bratu Visokopreosvećenom Mitropolitu Krfa, Paksona i Diapondijskih ostrva g. Nektariju koji nam je donio desnicu Svetoga Spiridona Trimitunskog Čudotvorca, punu iscjeljenja i blagoslova za sve vjerne koji je cjelivaju: “Raduje se nebo i zemlja, raduje se Crna Gora, zemlja svetinja i svetaca čije mošti božanskim blagouhanjem, a narod pjesmom i molitvom, dočekuju desnicu Svetoga Spiridona. Vašeisokopreosveštenstvo, dragi vladiko Nektarije blagodarimo Vam na Vašem dolasku, na Vašoj bratskoj ljubavi i dobroti.”

NJegova svetost Patrijarh Porfirije je kazao da je njegovo srce ispunjeno blagoslovom Božijim i neizmjernom radošću jer možemo da zajedno uznosimo molitve Gospodu za mir u svijetu i dobro među svim ljudima i narodima.

“Da se zajedno molimo za jedinstvo u Hristu našega naroda i za sve druge narode, prije svega za one narode sa kojima živimo zajedno i koje je Gospod uputio na nas, sa kojima dijelimo milu nam državu Crnu Goru. Ne zaboravljamo ni u jednom trenutku ni našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji su stalno, neprestano na krstu, neprestano raspeti, ali raspećem svojim svjedoče ono što su svjedočili i naši oci – svoj vjerski, narodni i nacionalni identitet. Molimo se da Gospod urazumi sve one od kojih zavise životi naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, da otopli srca onih od kojih to zavisi, da na Kosovu i Metohiji ne sprečavaju snabdijevanje ljekovima, hranom, namirnicama i osnovnim životnim potrebama… Blagodarimo Mitropolitu Nektariju koji je slika vijekovne povezanosti Srpske i Grčke crkve i međusobnog podržavanja srpskog i grčkog naroda koji je donio blagoslovene mošti Svetog Spiridona Trimitunskog čudotvorca“, kazao je, između ostalog Patrijarh Porfirije.

***

Svjatjejši Patrijarh Porfirije doputovao je jutros, 14. oktobra 2023. godine, u dvodnevnu posjetu Podgorici povodom desetogodišnjice osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, osveštanja kamen temeljca Crkve Svetoga Save, kao i temelja Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Patrijarh srpski g. Porfirije je više puta bogoslužio u podgoričkom Sabornom hramu, ali prvi put će kao Patrijarh u njemu načalstvovati Svetom liturgijom sjutra, u 19. nedjelju po Duhovima, sa početkom u 9 časova. Sasluživaće mu Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije sa više arhijereja Srpske crkve, kao i Mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva g. Nektarije.

Prvojerarh Srpske pravoslavne crkve Patrijarh Porfirije se danas sastao i sa predsjednikom Crne Gore g. Jakovom Milatovićem, koji je u njegovu čast priredio prijem i ručak u vili “Gorica”.


Mitropolija crnogorsko-primorska