01-12-2019

Pita sa pirinčem i prazilukom

U danima smo posta što ne znači da svi poste, ali svakako znači da svi možemo jednako uživati u posnoj trpezi. Za danas smo vam pripremili recept posne pite sa pirinčem i prazilukom.

Pita sa pirinčem i prazilukom | Radio Televizija Budva

Foto: profimedia

Potrebno vam je 500 g kora za pitu, tri štapa praziluka, šolja pirinča, tri šolje vode, so, biber, pola kafene kašičice aleve paprike, bosiljak, sjeckan peršun.

Za premazivanje koristimo šoljicu vode i šoljicu ulja.

Priprema:

Stavite vodu da provri, dodajte šolju pirinča i skuvajte uobičajeno pirinač. Pokrijte i sklonite s ringle, ostavite sa strane. Za to vrijeme sitno isjeckajte praziluk i stavite na ulje da se dinsta. Poslije par minuta dodajte so i pirinač, dobro promješajte i nastavite dinstanje par minuta. Tad dodajte biber, alevu papriku i ostale začine po želji i ukusu.

Dobro promiješajte i sklonite s vatre. Odvojte kore jedne od drugih. U šerpici izmiješajte smjesu od ulja i vode za premazivanje.

Jednu koru stavite na radnu površinu. Kašikom sipajte mješavinu za premazivanje i namažite što veću površinu. Savijte koru po dužoj strani, zatim opet sipajte malo smjese. Nanesite dvije kašike fila na sredinu kore. Savijte koru kao sarmu. Ređajte pitice u podmazan pleh. Gornju površinu premažite smjesom za premazivanje i pecite 35-40 minuta na 200 stepeni.

Napomena: Neka vas ne plaši veća količina ulja jer je kore hoće da upiju.