09-09-2023

Početak realizacije projekta „Ja imam pravo!”

Mreža za evropske politike MASTER sa zadovoljstvom obavještava javnost da smo otpočeli implementaciju projekta "Ja imam pravo!".


Foto: Mreža za evropske politike

"Smatramo da su mladi ključna grupacija koju je neophodno edukovati o zaštiti ljudskih prava, a s tim u vezi, glavni cilj projekta ,,Ja imam pravo!” jeste unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava u crnogorskom društvu, sa posebnim akcentom na mlade na sjeveru Crne Gore", saopšteno je iz Mreže za evropske politike.

Kako dodaju, planirane aktivnosti projekta uključuju izradu analize i Vodiča za mlade u oblasti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, sprovođenje obuke za administratore omladinskih servisa u oblasti ljudskih prava, kao i radionica na temu ljudskih prava u Omladinskim centrima u devet crnogorskih opština.

"Takođe, u cilju doprinošenja širenju svijesti o važnosti poštovanja ljudskih prava, projektom je planirana multimedijalna kampanja, koja će se ogledati u snimanju kratkih video snimaka, a mladi polaznici radionica će imati zadatak da kreiraju zapise na temu problema sa kojima se susreću u svojoj zajednici i gradu. Snimljeni video materijali će biti dostavljeni lokalnim vlastima i na taj mladi će imati priliku da u svojoj opštini iniciraju promjene i pokrenu rješavanje određenog problema u zajednici. Konačno, projekat ćemo zaključiti svečanim potpisivanjem Deklaracije ,,Ja imam pravo!’, a po uzoru na Deklaraciju o djecijim pravima UN-a, želimo i da mladi u Crnoj Gori imaju svoju deklaraciju gdje zahtjevaju od institucija da štite njihova prava. Projekat predstavlja značajan korak u ostvarivanju naše vizije za pravednije i inkluzivnije društvo, a tokom narednih mjeseci MASTER tim će nastojati da donese pozitivne promjene u društvu i osnaži mlade da budu nosioci promjena, jer MI IMAMO PRAVO", navode u saopštenju.

Ovaj projekat je podržan u okviru programa “U PRAVO VRIJEME - Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, a koji realizuju nevladine organizacije Juventas , HELP Montenegro , CEMI , QueerMNE i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR).