11-04-2023

Podrška razvoju poslovanja mladih poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je zainteresovane da se do 24. maja prijave na poziv za dodjelu podrške razvoju poslovanja mladih poljoprivrednika za ovu godinu.


Foto: ilustracija/arhiva

Iz Ministarstva je objašnjeno da se tim pozivom utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje sredstava podrške.

Pravo na podršku mogu ostvariti građani starosti od 18 do 40 godina koji su upisani u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava, kao i u Registar poljoprivrednih osiguranika i koji su izmirili sve obaveze po tom pitanju do 31. decembra.

Investicije koje se mogu podržati kroz poziv odnose se na kupovinu domaćih životinja i sadnog materijala, izgradnju plastenika, adaptaciju i/ili rekonstrukciju objekata, plastenika i pomoćnih objekata, podizanje novih i/ili revitalizaciju i modernizaciju postojećih višegodišnjih zasada, nabavku namjenske opreme i mehanizacije, košnica i rojeva, sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža sa pratećom konstrukcijom.

Podrška se odobrava i za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno višegodišnje zasade u voćarstvu, vinogradarstvu i maslinarstvu, višegodišnje ljekovito i aromatično bilje, povrtarsku proizvodnju i stočarstvo, uključujući pčelarstvo.

Podrška se odobrava za nabavku mehanizacije maksimum do pet hiljada EUR.

Iz Ministarstva su objasnili da se za nabavku steone junice u čistoj rasi odobrava do dvije hiljade EUR po grlu, za jagnjice do 120 EUR, za jarice do 250 EUR, za nazimice do 400 EUR, a za oformljenu pčelinju zajednicu do 130 EUR.

Oni su dodali da je učešće budžetskih sredstava 80 odsto, odnosno maksimalno do osam hiljada EUR po odobrenom biznis planu i jednom mladom poljoprivredniku. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamike sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu.