03-11-2021

Predstave “Zelena čoja Montenegra” i “Krvave svadbe“ premijerno u Beogradu

Predstava “Zelena čoja Montenegra”, nastala po motivima istoimenog romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom u režiji Nikite Milivojevića, koprodukcija JU “Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Beogradskim dramskim pozorištem, nakon premijere na XXXV festivalu „Grad teatar“, svoje premijerno izvođenje će imati i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta 9. novembra 2021. godine.


Zelena čoja Montenegra, Foto: JU “Grad teatar

Kako su kazali JU “Grad teatar“, pretpremijera je zakazana dan ranije, a predstava je na redovnom programu BDP-a i 10, 14. i 15. novembra.

Oni su dodali da „Zelena čoja Montenegra“ ovoga mjeseca započinje svoj život i na festivalima regiona.

"Predstava je u zvaničnoj selekciji 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, koji se održava u Užicu, a izvođenje je zakazano za 7. novembar. U obrazloženju selekcije festivala, koji se ove godine odvija pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“, kao razlog odabira „Čoje“ navedeno je to da ova predstava „želi da nam pokaže da na ovom svetu ne postoje samo politika, ratovi i prevare, nego i čast, ponos i ljubav“. „Čoja“ će biti izvedena i u okviru regionalnog pozorišnog festivala „RUTA“ na sceni „Kamernog teatra 55“ u Sarajevu (BIH) 12. novembra 2021. godine. Gostovanje predstave je najavljeno i na „Susretima pozorišta/kazališta“ u Distriktu Brčko (BIH), za 22. novembar 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Gradsko pozorište Podgorica 10. decembra najavljuje je i podgoričku premijeru „Zelene čoje Montenegra“, sa repriznim izvođenjem 11. decembra.

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, koreograf Amalija Benet, a kompozitor Aleksandar Srebrić. U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.

Iz “Grad teatra“ su takođe istakli da će Lorkine „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija „Grada teatra“ sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada iz 2018. godine, imati svoju beogradsku premijeru 6. novembra 2021. godine.


Krvave svadbe, Foto: JU “Grad teatar

"Predstava će biti izvedena na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta, u sklopu „Naših dana“, festivala predstava čiji je producent i koproducent SNP. Pored Igora Vuka Torbice, reditelja predstave, autorski tim „Krvavih svadbi“ čine Branko Hojnik, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i Vladimir Pejković, kompozitor. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović/Aljoša Đidić, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar", kazali su.