07-05-2024

Predstavljanje romana “Poslije zabave“ Steva Grabovca sjutra u Budvi

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, sjutra će, sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja u Budvi biti predstavljen roman "Poslije zabave" autora Steva Grabovca, dobitnika 70. po redu NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Kako su saopštili organizatori, u promociji učestvuju Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće Imprimatur koja je objavila ovaj roman, zatim autor Stevo Grabovac i Stanka Stanojević, moderator.

Stevo Grabovac je rođen 1978. u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je zbirku pjesama „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine. Njegov prvi roman „Mulat albino komarac“ (2019) dospio je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci.

Iz "Imprimatura" ističu da je roman "Poslije zabave" presjek jednog života.

"Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman." - ističe urednica Marija Pejić. Ona navodi da: "S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine izvjesnim presjekom jednog života. Tako osvijetljene životne trenutke i momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje - dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i pisaćom mašinom. Poslije zabave, mada kompoziciono osmišljen u pet dijelova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: „I onda počinje oluja govana“. Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti."

Iz izdavačke kuće "Imprimatur" zaključuju da je "Stevo Grabovac još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti."