22-04-2024

Predstavljanje romana „Srpsko srce Johanovo“ u prostorijama JU Muzeji i galerije Budve

Roman koji je dočekao svoje 13. izdanje, "Srpsko srce Johanovo", preveden na mnoge jezike, i više puta nagrađivan, biće predstavljen publici u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz NVO Serdar.


Foto: NVO Serdar

Kako ističu, prezentacija ovog romana održaće se u prostorijama JU "Muzeji i galerije Budve", sa početkom u 17:00 časova.

"Teška tema za srpski narod, trgovina ljudskim organima na Kosovu, iznedrila je 2006. poemu koja je prerasla u roman istog pisca, Veselina Dželetovića. Poema koja je ispjevana 2006. govori o istinitom događaju, o Njemcu koji nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. Mnogo ljudi koji su čuli poemu insistirali su da autor te gorke stihove pretoči u roman, što je on i uradio 2009. Tek kada je italijanska književnica Marilina Veka, koja je pisala o Francuzu koji takođe nosi srce kidnapovanog Srbina, gostovala u Beogradu, čulo se i za ovaj roman", navodi se u saopštenju.

Autor je za roman dobio Specijalno priznanje Akademije “Ivo Andrić” i Orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije, a nekoliko istaknutih režisera izrazilo je želju da snimi film po ovom romanu, zaključuje se u saopštenju.