01-12-2023

Predstavljen izvještaj o procjeni sistema javnih nabavki u Crnoj Gori

Ministarstvo finansija ima autoritativnu i uvaženu ulogu u sistemu javnih nabavki, kako sa aspekta naručilaca, tako i ponuđača, ocijenjeno je tokom prezentacije izvještaja o procjeni sistema javnih nabavki u Crnoj Gori.


Foto: Ministarstvo finansija

Izvještaj je pripremljen u okviru projekta Metodologija za procjenu sistema javnih nabavki (MAPS), koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom (SB), sa ciljem validacije nalaza i preporuka izvještaja.

Tokom prezentacije kojoj su prisustvovali šef kancelarije SB za Crnu Goru, Christopher Sheldon, i generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetić, ocijenjeno je da je ova sveobuhvatna procjena rezultat zajedničkih napora svih institucija u sistemu javnih nabavki, koje su doprinijele da dobijemo koristan i što realističniji dokument koji će poslužiti kao osnova za dalje strukturne reforme i unapređenje propisa i praksi u ovoj oblasti.

„Konstatovano je da je MAPS projekat prepoznao reformske aktivnosti koji su proteklih godina sprovedene u okviru politike javnih nabavki, a u tom procesu akcentovana je uloga i doprinos Ministarstva finansija, kao nosioca pomenute politike i ključnog aktera reformskih procesa“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da projekat ima za cilj detaljnu procjenu sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, pri čemu je poseban fokus stavljen na elektronski sistem javnih nabavki, identifikaciju postignuća i eventualnih nedostataka, kao i davanje preporuka za njihovo ublažavanje ili otklanjanje.

Projekat se realizuje na zahtjev Ministarstva finansija, sa ciljem kreiranja osnova za nastavak reforme politike javnih nabavki.



(MINA Business)