19-10-2023

Predviđena dva auto-puta i sedam aerodroma

Dva auto-puta, sedam aerodroma, i maksimalna saobrađajna povezanost u državi, samo su neke od stavki Nacrta prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, o kojem Vlada raspravlja.


Foto: Arhiva

Premijer Dritan Abazović kazao je da je to jedan od najvažnijih dokumenata države, odmah poslije Ustava. Prostorni plan kako kaže treba da da generalne smjernice razvoja države.

„Istina je da je možda trebalo da se to završi ranije, obećanje ove vlade je bilo da se Nacrt završi do oktobra 2023.“, poručio je Abazović i dodao da će Prostorni plan dalje ići u Skupštinsku proceduru.

Kako kaže dva najvažnija aspekta su razvoj saobraćaja i energetike. Prvi put su, kako kaže, definisane mape kojim će prolaziti auto-put.

„Ono što je predviđeno jeste da se rade dva glavna auto-puta. To su Jadransko-jonski i auto-put koji povezuje Bar sa Boljarima, kasnije sa Beogradom i Budimpeštom i ovaj koji ide sa zapada na istok“, kazao je Abazović.

Kako pojašnjava, ruta koja će ići iz BiH ka Albaniji će se odvajati u dva pravca, jedan će ići ka granici sa Srbijom, drugi će nastaviti preko Bara i Ulcinja prema Albaniji.

„Dio auto-puta Bar-Boljare će se preklapati sa dijelom auto-puta Jadransko-jonskim, to je najefikaniji model“, kazao je premijer.

On navodi i da nije predviđena izgradnja mosta na Verigama. Predviđeno je, kako kaže i da se radi nova saobraćajnica Kolašin-Andrijevica i Peć, kao i novi put od Pljevalja do Bijelog Polja.

„Mislimo da sa izgradnjom ova dva auto-puta i proširenjem postojećih puteva omogućićemo da svaki dio zemlje bude maksimalno povezan“, kazao je Abazović.

Predviđeno sedam aerodroma

Abazović je kazao i da će posebnom saobraćajnicom biti riješena zaobilaznica oko Budve.

„Mislim da je ključ svega da smo izabrali rutu koja će omogućiti da naredna vlada i naredne zatraže model finasiranja“, kazao je Abazović.

Prostornim planom je, kako ističe, planirano i postojanje sedam aerodroma u Crnoj Gori.

„Naravno ne radi se o velikim aerodromima, radi se i manjim aerodromima. Pored Tivta i Podgorice, veliki aerodromi predviđeni su i u Nikšiću i Beranama. Predviđeni su i aerodromi između Bara i Ulcinja, u Pljevljima i na Žabljaku. Radi se o aerodromima koji će više imati turističku ulogu“, kazao je Abazović.

U krajnjem riječ je o, kako pojašnjava, aerodromima u Pljevljima, Žabljaku, dva u Podgorici, Tivatu, Baru i Ulcinju.

„To do 2040. zadovoljava sve potrebe Crne Gore“, kazao je premijer.

Govoreći o energetici, kaže da je cilj do 2030. cilj je da Crna Gora postane energetski nezavisna država.

Kada je riječ o Komarnici, kaže da ostaje da se u narednom periodu vidi da li će se ona graditi ili ne.

"Mislim da nakon ovoga neće postojati prepreka da se na osnovu Prostornig plana donose niža dokumenta i da se ide ka boljem pristupu saobraćaju u Crnoj Gori. Od najvećeg značaja je da postoji ova mreža puteva i razvoj aerodroma", zaključio je Abazović.

(RTCG)