21-11-2014

Prezentacija antičkog mozaika

Svečanost povodom prezentacije antičkog mozaika će se održati u petak 21. novembra u crkvi Santa Maria sa početkom u 14 časova.

Prezentacija antičkog mozaika | Radio Televizija Budva

Ovaj događaj predstavlja prvo javno prikazivanje antičkog mozaika i nakon njegove prve sistematske konzervacije. Program je dio proslave Dana Opštine Budva odnosno Budvanskih novembarskih dana.

Za mozaik se pretpostavlja da datira iz II vijeka nove ere i pripada periodu ranog Rimskog carstva. Arheolozi pretpostavljaju da je pri izradi mozaika radio čitav tim majstora i umjetnika, a kamen koji je korišten pri njegovoj izradi, potiče sa prostora današnje Budve.

Konzervatorski radovi su trajali 120 dana, u vremenskom periodu od marta do avgusta 2014. godine. Čitav projekat konzervacije mozaika, kao jedan izuzetno zahtjevan i komplikovan poduhvat, podrazumijevao je saradnju više institucija iz Crne Gore i regiona. Na projektu konzervacije mozaika su učestvovali Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd i JU Muzeji i galerije Budve.

U okviru svečanosti će se održati koncert kvarteta Vjere Nikolić. Program kvarteta sadrži 11 kompozicija hrišćanske duhovne muzike i obuhvata vremenski period od X do XIX vijeka. Članovi kvarteta su Jelena Mihaljević - profesor istorije muzike i muzičkih oblika iz Podgorice, Nedeljko Pejović – gitarista, pedagog, kompozitor i aranžer, Vladislava Bujišić - violistkinja u Orkestru Muzičkog centra Crne Gore i pedagog i Vjera Nikolić - klavirista, pjevač, kompozitor i profesor klavira.