21-11-2014

Antički mozaik

Antički mozaik, nakon punih pet mjeseci konzervacije i restauracije, predstavljen je prvi put očima javnosti, nakon punih osam decenija od kada je otkriven.

Antički mozaik | Radio Televizija Budva

Na svečanosti u crkvi santa Maria in Punta u Starom Gradu, prezentovano je 37 kvadrata mozaika, koji potiče iz II vijeka nove ere, jednog od neprocjenjivih kulturnih dobara Budve i Crne Gore.
Na njegovoj konzervaciji i restauraciji bili su angažovani stručnjaci JU „Muzeji i galerije Budve, centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

Tokom izgradnje starog hotela Avala, krajem 30- tih godina prošlog vijeka, pronađeni su djelovi rimske gradske vile Villa Urbana, a u njenoj osnovi i antički mozaik , za koji se pretpostavlja da datira iz II vijeka nove ere.
Predstavlja značajan i rijedak primjerak mozaika sa figuralnim predstavama iz perioda ranog Rimskog carstva na prostoru crne Gore i istočne obale jadrana.Od originalnih 70 kvadrata mozaika, do danas je sačuvano približno 37 kvadrata, koji su juče i izloženi prvi put javnosti.

Na prezentaciji su govorili: Mila Popović Živančević iz Instituta za konzervaciju, Biljana Brajović direktorica JP „Muzej, galerija i biblioteka“ i Željko Čelebić pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Direktorka Ju Muzeji galerije Budve Biljana Brajović i Željko Čelebić zahvalili su se predjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću, bez čije pomoći projekat ne bi bio realizovan.

„ Danas su se ovjdje sreli umjetničko ostvarenje iz drugog vijeka nove ere i potomci koji ga prvi put , poslije skoro dva milenijuma vide onako kako ga je stvorila umjetnička ruka u rimsko vrijeme. Problemi, ogroman rad, zamor, sredstava u iznosu od 80 hiljada eura, od ukupno pola miliona koje je svojim budžetom opredijelila opština Budva za ovaj i slične projekte, koja je bilo umijeće obezbijediti postaju prošlost. Umjetnost čini čuda u ovom trenutku , milsimo smao na ljepotu. Činićemo to i u vremenu pred nama, jer počinju radovi na restauraciji ranohrišćanskog mozaika, još jednom dragocjenom djelu koje grad Budva će pokloniti svjetskoj kulturnoj baštini“, najavio je Rađenović.

Mozaik će narednih mjesec biti izložen u starogradskoj crkvi Santa Maria.