17-05-2018

Primijećeni lovci u Rezervatu prirode Solila u Tivtu

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obaviješteno je o prisustvu lovaca na području posebnog (specijalnog) rezervata prirode "Tivatska solila".

Primijećeni lovci u Rezervatu prirode  Solila u Tivtu | Radio Televizija Budva

Solila su 2008. godine stavljena pod zaštitu radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i životinjskih vrsta, a shodno režimu zaštite, koji je Zakonom o zaštiti prirode propisan za rezervate prirode strogo je zabranjeno je svako uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja.

Inače, lov tokom proljećnog i ljetnjeg perioda nije dozvoljen ni na jednu vrstu ptica upravo zbog toga što se u ovom periodu ptice gnijezde, polažu jaja i podižu svoje mladunce, a posebno ističemo činjenicu da se na području ovog specijalnog rezervata prirode, gnijezde se rijetke i ugrožene vrste ptica.

Kako su naveli iz Javnog preduzeća, oni će proslediti prijavu za krivolov MUP-u Crne Gore, Centaru za bezbjednost opštine Tivat i tražiti da se krivolovci sankcionišu shodno Zakonu koji propisuje kaznene mjere za ovu vrstu nelegalnih aktivnosti.