09-05-2021

Priručnik za novopečene tate

Udruženje pedijatara Crne Gore objavilo je Priručnik za novopečene tate, koji je napisala dr Dragana Peković. Iz ove asocijacije navode da je projekat namijenjen svima koji su se nedavno ostvarili u ulozi oca, ali i onima koji su zaboravili početke.

Priručnik za novopečene tate | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

“Napisali smo priručnik kako bi smanjili stres, a povećali toplinu zajedničkih trenutaka sa novim članovima porodice”, kazali su iz Udruženja, čiji priručnik možete pročitati u nastavku teksta.

“Teško je, novopečeni tata, prilagoditi se situaciji, razumijemo te! Sve do porođaja bilo je lako, ženi je rastao stomak, nju je boljela kičma, ona je imala mučnine i razmišljala koliko boli porođaj. Vi ste bili taj koji bi je povremeno tješio i rekao: Nije ništa strašno, tu sam za tebe. Sada je zaista i vrijeme da dokažete da ste tu za nju i vaše dijete.

Ako razmišljate da ne posjedujete vještine da biste brinuli o bebi koja je tek izašla iz porodilišta…

U pravu ste, Vi te vještine zaista i nemate. U utakmici roditeljstva, žena vodi već tri gola razlike. Prvi gol je sama trudnoća i rast bebe u njenoj materici koji je nju tokom devet mjeseci pripremao za majčinstvo i stvorio jake veze, hormonski uslovljene između ostalog. Drugi gol je sam porođaj, kojim ona postaje “kraljica majka” jer je donijela na svijet novo biće. Treći gol je da je ona bebu već hranila, mazila i uspavljivala u porodilištu. Ona je dovoljno bliskosti ostvarila da umije da razumije bebu. Ne treba da pomislite, a kamoli da kažete tek porođenoj ženi da vi nešto bolje radite ili umijete oko bebe! Njeno povrijeđeno majčinstvo bi stvorilo emotivni vrtlog iz kojeg biste izašli poniženih vještina. Tako da prvo što treba da shvatite jeste da počinjete s nule i da je Vaša veza s djetetom upravo preko majke. Ne kaže se uzalud “srećna žena, srećan život”.

Dakle usrećite je, divite se njenim poduhvatima, budite pažljiviji.

Za početak spremite joj doručak, uljepšajte joj dane sitnicama iznenađenja i pružite joj podršku ukoliko posumnja da se neće snaći. Kada odobrovoljite Vašu suprugu, ona sama će da Vam otkrije “trikove” pomoću kojih ćete razumijeti bebu. Poput nemuštog jezika predaće Vam tu vještinu.

Prvi poduhvat

Prvo šta treba da naučite jeste da povremeno uzmete taj Vaš zamotuljak ljubavi u naručje. Toplinu Vašeg tijela, miris Vaše kože beba pamti. Beba voli komfor. Tako ste u njenom srcu već upisali plus kao tata. Obično se očevi plaše da uzmu tako malu bebu… Znam primjere koji bebu ne uzimaju prva dva mjeseca! Zapamtite, Vi ne želite to. Bebe brzo rastu i niko vam neće dati reprizu osjećaja prvog zagrljaja i nošenja tek rođene bebe. Za početak, neka Vam pomogne supruga u tome kako da se beba pozicionira. Međutim, morate biti opušteni prilikom toga, jer bebe namirišu strah i nesigurnost i počnu da plaču. Ni Vi ne biste htjeli da vas vozi neko ko nije položio vozački ispit. Tako i bebe. Morate biti opušteni i usredsređeni.

Bebe jesu male, ali su fleksibilne i teško da ih možete povrijediti, a u svojim prvim danima nijesu “živahne” da bi mogle da Vam ispadnu iz naručja. Peporučujem: pronađite dvije tačke fiksacije, to obično budu kukovi i potiljak bebe, gdje ćete tokom uzimanja bebu fiksirati i držati. Prvi pokušaj će izazvati oblivanje znojem Vašeg zabrinutog čela, ali će Vas i naučiti da shvatite da su Vaše šake toliko široke da beba neće ispasti, da joj pružaju dovoljno prostora i da joj nije tijesno. Tate obično vole “rame poziciju” kada bebu licem stavljaju blago preko ramena dok je fiksiraju rukama u one dvije tačke prethodno pomenute. Položaj s kojim ne možete da pogriješite jeste da bebu postavite da grudima leži na vašim grudima, ali to može rezultirati traženjem mlijeka, pa je najbolje da stavite meku pamučnu prostirku preko vaših grudi. Sljedeća pozicija (moja omiljena) je stavljanje bebe na Vaša koljena, gdje je jasno gledate, tepate joj, pričate, ljuljate i pjevušite.

Majka hrani bebu, vi se osjećate beskorisnim

Ukoliko majka doji bebu i tu možete uskočiti kao sporedni igrač, ali ne i manje bitan. Najviše problema bebi zadaje progutan vazduh, pa poslije dojenja, Vi možete uzeti bebu, držeći je u položaju preko ramena ili preko koljena kako bi beba podrignula. Tu ste osvojili još jedan plusić u bebinom srcu. Ukoliko mama hrani bebu formulom i sami možete da dajete hranu bebi, bitno je da cijela cucla bude u ustima bebe i da dok beba uzima hranu, cucla bude potpuno ispunjena mlijekom, kako beba ne bi gutala vazduh. Poslije opet poduhvat sa podrigivanjem i to je to. Kada ste ovo savladali osjećaćete se već bolje, priznajte.

Mama je posesivna i/ili uplašena i ne dozvoljava da priđete bebi

Ako imate taj tip supruge koja je tzv. “helikopter majka” i bdije iznad djeteta, imaćete izazovnu situaciju, ali ne i nerješivu. Svima treba sna, a posebno porodilji, tako da vrebajte taj trenutak kada će žena spavati, a vi ćete moći bez stresa da budete sami s bebom. Taj trenutak je od neprocjenjivog značaja, kada se osamostaljujete kao roditelj. Koristite taj trenutak da posmatrate bebu, da joj pričate i pjevate, ako treba u tom trenutku nahranite je i presvucite. Prljave pelene kod tako malih beba nijesu strašne, mirišu na kisjelo mlijeko i rijetko da budu prepune tako da ćete se sigurno snaći. Ako mislite da će vam tokom pranja bebine guze ispasti beba probajte da bebu preko lijeve ruke stavite pod slavinu umivaonika (lakše je) i pod mlaz vode (koji ste prije nego što ste bebu donijeli podesili da je mlak) i desnom rukom operite guzu. Ne morate za početak koristiti kupke za bebu, dovoljna je i voda da obavi posao. I eto za Vas još pluseva kod bebe. Magični momenti poput ovoga će vas izjednačiti u onoj utakmici sa ženom jer ćete sami naučiti kad je beba zadovoljna, a kada to nije.

Želim da imam sopstvene rituale sa bebom

Ovim iskustvom se mogu pohvaliti samo posebni očevi. Tate koje imaju ulogu koju majke nemaju. Izaberite ili izmislite neki vaš ritual s bebom. To može biti pjevušenje neke uspavanke ili lično spjevane radosnice koju bebu kasnije zapamti, pa na tu pjesmu po komandi ide na spavanje. Može biti nježno masiranje bebe blagom kremom dok je sita i presvučena. Bebe obožavaju masažu i češkanje i sa tim Vašim običajima ste stvorili samo vašu, posebnu vezu, punu očinske ljubavi. Kada ostvarite, ovo smatrajte da ste “prešli igricu”. Ovi zajednički rituali Vas pripremaju da se u budućnosti nađete u grupi očeva, koji će stvarati vječne uspomene poput učenja djeteta da vozi biciklo, da pliva, šutira loptu, preskače ogradu…

Želimo Vam srećno djetinjstvo i roditeljstvo s Vašim djetetom!

Tekst je napisala dr Dragana Peković,, čije troje djece, tokom tri godine njene specijalizacije iz pedijatrije u Beogradu, pazi suprug i “super tata”.

Izvor: MNE Magazin