01-08-2023

Vodiči za dojenje u svim crnogorskim porodilištima

Uručenjem Vodiča za dojenje porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, predstavnice Komiteta za podršku dojenju pri Ministarstvu zdravlja, počele su obilazak porodilišta u zdravstvenim ustanovama, kako bi svakoj od njih predale vodiče, a s ciljem adekvatnog informisanja i pripreme porodilja za ovaj važan čin za majku tako i za novorođenče.

Vodiči za dojenje u svim crnogorskim porodilištima | Radio Televizija Budva

Člnice komiteta za dojenje (Foto: Ministarstvo zdravlja )

Ovo je saopšteno iz resornog ministarstva povodom Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1-7.avgusta.

Vodiči će biti uručeni Kliničkom centru Crne Gore, Kliničko-bolničkom centru Berane i Kliničko-bolničkom centru u Kotoru, kao i svim porodilištima u zemlji , kojih ima osam.

Ažuriranu verziju Vodiča izradile su vršnjačke savjetnice za dojenje Udruženja Roditelji u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Komitetom, a uz podršku UNICEF-a i Evropske unije u Crnoj Gori.

“Prioriteti Ministarstva zdravlja su unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba, pa je u skladu sa tim ciljem, a uz podršku UNICEF-a, oformljen Komitet za podršku dojenju. Njegov glavni cilj je unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi i od svog osnivanja radi na podršci dojenju i zdravom okruženju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji rekla je da će Vodić biti na raspolaganju u svim porodilištima kako bi majke dobile tačne i provjerene informacije i kako bi bile pripremljenje za dojenje

''Ipak, presudno je važno i da dobiju ispravan savjet i potrebnu podršku od prvog dana bebinog života, počev od porodilišta do savjetovališta. Nadamo se da će u narednom periodu ta dva cilja biti ujedinjena i da ćemo imati konkretne pomake u ovoj oblasti'' poručila je Mihailović.

Svjetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na značaj dojenja, istakla njegove prednosti i obezbijedila podršku u cijelom svijetu.

Ovogodišnja tema Svjetske sedmice dojenja je “Dojimo i radimo, učinimo to mogućim!”