19-12-2017

Promocija "Personalnog karusela" u Podgorici

JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će u srijedu, 20.12.2017.godine u 18 časova u holu muzeja biti predstavljena knjiga “Persnalni karusel – šizofrena zbirka” četiri pjesnikinje iz Budve : Sandre Đurbuzović, Marije Krivokapić, Katarine Sarić i Stanke Rađenović Stanojević.

Promocija

Ova zbirka će čitaoca (i slušaoca), kao karusel, zavrtjeti komponovanjem četiri različita načina stvaranja, četiri glasa privatnosti, intime, razgovora, četiri dnevnika.

„Insistiranjem na personalnom karuselu autorke ističu i pravo na poetsku razliku u konstituisanju poetskog diskursa svake, kao i pravo na personalnu igru jezičkim znacima i svim značenjskim kontekstima koja su im na raspolaganju. Zbirka se može shvatiti kao šizofrena, jer zbirke se obično štampaju kao djelo pojedinačne autorke ili autora čime se garantuje autorstvo i jedinstvo autorskog glasa, ako ne i stilsko jedinstvo“, napisala je Dubravka Đurić u predgovoru.

Ona je istakla da karakterističnost ove zbirke jeste to što se četiri rukopisa objavljuju u jednoj knjizi, ali da upravo to i govori kako se „crnogorska pjesnička kultura pokazuje u savremenom licu transnacionalnog pjesničkog diskursa“, ali se Đurić ne udaljava od pitanja zašto su autorke tako nešto učinile.
„Možda bi jedan od odgovora mogao biti taj da one kontrapunktiranjem svojih pjesničkih rukopisa žele pokazati mogući opseg onoga što danas možemo shvatiti pod pojmom poezije kao umjetničke prakse“, navodi se u predgovoru, ali Đurić nastavlja da pita: „Kako se njihova poezija postavlja u dinamičnom kretanju između globalnih trendova i lokalne, crnogorske pjesničke tradicije?“.

Na promociji u JU Muzeji i galerije Podgorice o “Personalnom karuselu- šizofrenoj zbirci “govoriće književnik, pjesnik i kritičar Balša Brković i pjesnikinja i književnica Lena Ruth Stefanović koja će i voditi program večeri. U muzičkom segmentu nastupiće Jovana Ćupić, solistkinja na gitari. Ilustracije i dizajn knjige uradila je Sandra Đurbuzović, lekturu Milica Vuković, autorke predgovora su Dubravka Đurić, teoretičarka književnosti i dr Milena Radović - Savić, profesorica književnosti, a glavna i odgovorna urednica je Mila Baljević.
Izdavač je JU Narodna biblioteka Budva.

Suorganizator promocije je JU Muzeji i galerije Podgorice.