06-04-2018

Protojerej Boris Radović o Velikom petku

Veliki petak je, po učenju pravoslavne crkve, najtužniji dan u istoriji čovječanstva. Dan kada su Judeji osudili Isusa Hrista, Sina Božijeg na najsramniju krsnu smrt.

Protojerej Boris Radović o Velikom petku | Radio Televizija Budva

Gostujući u programu Radio Budve arhijerejski namjesnik budvanski protojerej Boris Radović opisao je put Hristovog stradanja od Judine izdaje do same Golgote, pri čemu se posebno osvrnuo na kontrast između ljudskog i božanskog.

"Vidimo koliko bezumlje ide daleko, nismo prepoznali Cara Slave, onoga koji je sazdao čitav kosmos, i evo danas nažalost pobjeđuje ljudsko bezumlje i bezakonje. Ali Gospod sa Krsta, imajući preveliku ljubav prema čovjeku vapije sa Krsta i govori oče oprosti im ne znaju šta čine".

Na Večernjoj službi Velikog Petka iznosi se plaštanica koju vjerni narod cjeliva. Oca Borisa smo pitali šta ona predstavlja i koja je njena simbolika.

"To je platno na kome je izobraženo tijelo Hristovo koje je skinuto sa krsta i koje se polaže u grob. Upravo na današnji dan plaštanica se iznosi iz oltara i stavlja se na sredinu crkve. A mi ćemo i ove godine, danas od 17 časova, održati Večernje bogosluženje uz pojanje divnih stihova koji oplakuju Gospoda".

Protojerej Boris je takođe rekao da običaj farbanja jaja nije nešto što je puko proizvoljno i tradicionalno, već da ima korijen u crkvenom predanju. Tačnije, kao takav nastao je u prvim vijekovima hrišćanstva.

"Iz tog jajeta se rađa novi život, a Hristos je svojim Vaskrsenjem i nama omogućio život vječni. Jedna od mironosnica, Marija Magdalina, donijela je caru Tiveriju crveno jaje i pozdravila ga radosnim pozdravom Hristos Voskrese".

Na samom kraju, protojerej Boris poručio je da bi bilo lijepo da se uoči predstojećeg velikog praznika sa svima izmirimo, podvukavši da je bitno da čovjek kroz svetotajinski život crkve prepusti sebe volji božjoj, jer samo tad sve teče onako baš kao što treba.