08-10-2023

Psiholog objašnjava kako očevi utiču na izbor partnera svojih ćerki

Odnos oca i ćerke je jedinstven. Dobra ili loša – veza je uvijek tu. Ono što privlači pažnju psihologa je kako očevi, bili više ili manje prisutni, utiču na svoje ćerke. Tim pitanjem se pozabavila i psiholog Linda Nilsen, autorka knjige “Between Fathers and Daughters: Enriching and Rebuilding Your Adult Relationship”.

Psiholog objašnjava kako očevi utiču na izbor partnera svojih ćerki | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Ona je pokušala pokazati da roditelji utiču na odluke svojih ćerki i po pitanju karijere, ali i ličnog ukusa i akademskog uspjeha. Takođe, posebno naglašava da prisutnost ili odsutnost oca može uticati na izbore koje će žena donositi u budućnosti u svojim ljubavnim vezama.

“Otac koji je prisutan i nježan podstiče ćerku da traži vjernog i pouzdanog partnera. Jedna od najčešćih osobina kod žena nježnih roditelja je odlučnost pri donošenju odluka. A s tim dolazi i samopouzdanje. Nema straha od izražavanja mišljenja ili odbijanja loših kandidata”, kaže ona, prenosi Index.hr.

Prema njenim navodima, ćerke koje osjećaju ljubav svojih očeva traže stabilne veze koje nadahnjuje mir.

“Očinska blizina može nesvjesno pomoći adolescentima da manje griješe pri odabiru partnera. Takve djevojke su obično samopouzdanije u društvu dječaka i nikome neće dopustiti da ih iskorišćava. One ne žele imati više partnera – naprotiv, teže suprotnom”, pojasnila je.

S druge strane, odsutnost oca negativno utiče na karakter djevojčice. One koje imaju nestabilan odnos s ocem vjerovatnije će odabrati partnera sa kojim će se sukobljavati.

“Takve djevojke su sklone ulaziti u odnose u kojima sebe doživljavaju inferiornim”, poručila je.

Na kraju, kako očevi utiču na ljubavne odnose svojih ćerki, objasnila je kroz zanimljivu metaforu.

“Zdrava privrženost ocu je kao odlazak na pijacu punog želuca. Birate proizvode s više strpljenja i odlučujete se za zdravije opcije. Loša očinska veza je poput odlaska u kupovinu praznog želuca. Kupujete prvo što poželite, bez obzira na to je li dobro ili loše za vaš organizam”, zaključila je, prenosi Bright Side.