24-03-2024

Psihologija donošenja odluka i kako razumijevanje iste vodi do boljih izbora

Donošenje odluka predstavlja fundamentalni dio naše svakodnevice, a da bismo razumjeli psihološke mehanizme koji stoje iza odlučivanja i ojačali ih tako da pravimo bolje izbore, neophodno je zakoračiti u složenost ovog procesa i različite faktore koji utiču na isto.

Psihologija donošenja odluka i kako razumijevanje iste vodi do boljih izbora | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Ne postoji ništa teže, a samim tim ništa dragocjenije, od čovjekove sposobnosti da donese odluku.

Donošenje odluka predstavlja fundamentalni dio naše svakodnevice, a da bismo razumjeli psihološke mehanizme koji stoje iza odlučivanja i ojačali ih tako da pravimo bolje izbore, neophodno je zakoračiti u složenost ovog procesa i različite faktore koji utiču na isto.

Odlučivanje je poput kompasa koji nam pomaže da izaberemo između svih životnih puteva ispred kojih se nađemo, a razvijanje ove sposobnosti je često zanemareno. Zapravo je riječ o složenom procesu iza kojeg se krije skup psiholoških faktora koji oblikuje našu percepciju i utiče na naše djelovanje.

U tom kontekstu, prije svega treba istaći kognitivne pristrasnosti čovjeka. Naime, ljudski um je rijetko nepristrasan i sklon je suptilnim tendencijama ka izvjesnim obrascima razmišljanja koji određuju njegovo rasuđivanje. Od onih koje potvrđuju postojeća vjerovanja, pa do onih koja iskrivljuju percepciju pravih vrijednosti, ove sklonosti nerijetko navedu na krivi put. I razumijevanjem istih možemo da ublažimo njihove posljedice i utičemo na donošenje racionalnijih odluka.

Zatim, ono što bez sumnje igra krucijalnu ulogu u oblikovanju naših izbora jesu emocije. Stoga nam kultivisanje emocionalne inteligencije omogućava da živimo koristeći ih kao svoje najveće saveznike.

Pored toga, neizostavan faktor koji treba pomenuti kada govorimo o odlučivanju je svakako društveni uticaj. Čovjek nije izolovano biće, već neodvojivi dio društva na koji neizbježno utiče skup normi i očekivanja. Pritisak društva, konformitet i želja za društvenim prihvatanjem, svjesna ili nesvjesna, često
utiče na odluke koje donosimo, a prepoznavanjem suptilnih naznaka uticaja okoline možemo povratiti moć nad izborima koje donosimo.

U potrazi za optimalnim odlukama, mi stvaramo određene okvire pomoću kojih možemo da upravljamo svojim izborima. Ipak, u nepredvidljivoj oblasti ljudskog ponašanja, način na koji to radimo često prevazilazi okvire logike i mi se okrećemo intuiciji i emocijama.

Upoznati sa psihologijom odlučivanja, dolazimo do raskrsnice sa velikim brojem mogućnosti. I sada, radom na razvijanju svijesti o svojim kognitivnim pristrasnostima, kao i na vladanju svojim emocijama i prepoznavanjem društvenog uticaja, možemo da stvorimo put ka donošenju boljih odluka. Vježbom i istrajnošću mi kultivišemo umijeće raspoznavanja, što od odlučivanja stvara sredstvo za jačanje naše ličnosti i vođenje ispunjenog života.

U ovoj životnoj igri izbora i donošenja odluka treba, hrabro i uz razmijevanje, prigrliti kompleksnost čovjekove ličnosti. Jer svaka odluka je samo jedna nit koja stvara teksturu naše sudbine sa svakim svjesnim korakom koji preduzmemo.