04-10-2023

Rabrenović ispred budvanske filijale Pošte CG: Spremni smo i na radikalizaciju štrajka, male plate, građanstvo trpi, menadžment se ne obazire

Oko 500 zaposelnih u Pošti Crne Gore stupilo je 2. oktobra u generalni štrajk uz poštovanje minimuma rada tako da su pošte u zemlji ipak ostale otvorene. Zarade zaposlenih nijesu povećane 12 godina, a prosječna plata poštara i šalterskih radnika je oko 540 eura.

Rabrenović ispred budvanske filijale Pošte CG: Spremni smo i na radikalizaciju štrajka, male plate, građanstvo trpi, menadžment se ne obazire | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Za Polis je govorio Zoran Rabrenović jedan od zaposlenih u filijali Budva Pošte Crne Gore, koji je kazao da sa poslodavcem nije nađen zajednički jezik niti je dobijena bilo kakva potvrda o procentima povećanja zarada, te najavljuje da se štrajk neće prekinuti do ispunjenja zahtjeva.

Štrajku je prethodilo ogromno nezadovoljstvo radnika, prije svega niskim platama, ali i nedavni bezuspješni dogovori sa poslodavcem.

"Mi smo postali socijalni slučajevi, bolje je primati socijalu, nego raditi u pošti. Mi smo pokušali da razgovaramo sa menadžemtom međutim oni neće, savjetuju nam da sačekamo devetomjesečni pa i godišnji rebalans budžeta, pa da se donese budžet za sljedeću godinu, ali od toga nema ništa. Direktor nam je otišao u Dubai, boli njega briga za štrajk u Crnoj Gori. Tako da sa njima pregovora izgleda nema nikakvih, oni ih ne žele, a ne radnici", kaže Rabrenović.

Građanstvo ne trpi

"Mi smo obezbijedili minimum rada, tako da građani ne trpe, rade šalteri, dvojica kolega rade pošiljke i sitne dostave, posao ne trpi", napomenuo je on.

Pošti Crne Gore dostavljeno je obavještenje Inpsekcije rada u kojem postupajući inspektor konstatuje da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za stupanje u štrajk, saopšteno je iz te isntitucije, te da se zaposleni nalaze u prekršaju, što Rabrenović karakteriše kao nonsens jer Zakon o štrajku nije usvojen još od 2015. godine.

"Mi nijesmo u prekršaju, Pošta Crne Gore nije donijela Zakon o štrajku od 2015. godine sad su se sjetili poslije osam godina, da tog zaokona nema, ko je kriv tome, naravno oni, oni su mislili da taj zakon neće ni trebati jer smo radili i trpjeli sve ove godine, niko se čuo nije, oni su mislili da će tako biti i dalje, oni imaju velike plate, po 1.800 eura, a ja sa 39 godina staža 620 eura, a šalterski radnici oni nemaju još 600 eura. To je ogromna razlika, zato oni i jesu protiv štrajka"

Iz Sindikata su naveli dan su sve Odredbe ispoštovali te da su poslodavcu dostavili Odluku o štrajku, spisak zaposlenih koji štrajkuju kao i onih koji će raditi na održavanju minimuma procesa rada, a naš sagovornik ne isključuje ni mogućnost radikalizacije štrajka i šalje poruku poslodavcima:

"Ja ih molim da zovu ljude na razgovore i da se vidi dokle može ovo da ide, najviše trpi građanstvo, idu računi, idu isplate, ako dođe do toga, to je opšti kolaps, ali njima to izgleda odgovara", ističe on.

Rabrenović se zahvalio sugrađanima na razumijevanju i ljudima dobre volje koji ih piodržavaju u borbi za socijalnu pravdu i golu egzistenciju, a iz Sindikata najavljuju da štrajk neće prekidati do ispunjenja zahtjeva.