09-03-2016

Rađenoviću tri godine i osam mjeseci zbog Košljuna

Apelacioni sud potvrdio je danas prvostepenu osuđujuću presudu Višeg suda bivšem predsjedniku opštine Budva Lazaru Rađenoviću, ali je smanjio visinu izrečene kazne na tri godine i osam mjeseci. Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu Aleksandru Tičiću, kao i osuđujuće za Vida Rađenovića i Jelicu Petričević.

Rađenoviću tri godine i osam mjeseci zbog Košljuna | Radio Televizija Budva

Ranijom presudom Višeg suda u Podgorici, Rađenović je bio osuđen na šest godina zatvora. Službenica Prve banke Jelica Petričević i Budvanin Vido Rađenović dobili su kaznu od po šest mjeseci zatvora, dok je bivši menadžer budvanske Opštine Aleksandar Tičić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje zemljišta na brdu Košljun.

Po presudi Apelacionog suda, Rađenović je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na Košljunu i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

"Apelacioni sud je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice koje su od značaja za pravnu ocjenu krivičnih djela zbog kojih su optuženi Lazar Rađenović i Jelica Petričević oglašeni krivim i za pravilnu primjenu odredbi Krivičnog zakonika, kao i u odnosu na optuženog Aleksandra Tičića koji je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika", navodi se u presudi objavljenoj na internet stranici sudovi.me, prenosi rtcg.me.

Apelacioni sud je zaključio da su neosnovani navodi žalbi optuženih i njihovih branilaca kojima je ukazivano na bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

"S tim u vezi, utvrđeno je da prvostepena presuda nema nedostataka koji bi se mogli podvesti pod bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i da je činjenično stanje potpuno i pravilno utvrđeno i da je prvostepeni sud za svoje zaključke dao u svemu jasne razloge, zasnovane na utvrđenom činjeničnom stanju uz pravilnu ocjenu odbrana optuženih i provedenih dokaza", navodi se u presudi Apelacionog suda.

Odluka Apelacionog suda je pravosnažna.