22-07-2020

Radojević: Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta

U Crnoj Gori hospitalizovana su 164 pacijenta pozitivna na koronavirus, a 90 odsto njih nema tešku kliničku sliku, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević, navodeći da je zdravstveni sistem daleko od popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Radojević: Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta | Radio Televizija Budva

On je, na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazao da su na raspolaganju 544 kovid kreveta i da su pripremljene privremene bolnice sa još 400 kreveta.

„Od 164 kovid pacijenta, njih 90 odsto nema tešku kliničku sliku. Samo tri su na repiratoru, a imamo 172 respiratora. Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta“, naveo je Radojević.

On je poručio da zdravstveni sistem Crne Gore i te kako ima kapaciteta da odgovori na epidemiju.

Radojević je naveo da se od ukupno 164 hospitalizovana pacijenta, u Beranama nalazi njih 59, Baru 35, KCCG 25, u Opštoj bolnici u Nikšiću 25, Brezoviku devet, Rožajama devet i u Kodri dva.

„Od 25 pacijenata u KCCG njih 16 se nalazi na Infektivnoj klinici i svi su stabilno“, kazao je Radojević.

Kako je naveo, na Internoj klinici KCCG nalazi se osam pacijenta, od kojih su tri vitalno ugrožena i na mehaničkoj potpori.

„Jedan pacijent na ortopedskom odeljenju je pozitivan, ali je on hospitalizovan iz drugih razloga“, kazao je Radojević.

On je naveo da su kovid pacijenti u beranskoj bolnici i Baru svi stabilni, dok je u Nikšiću jedan bolesnik u teškom stanju, ali još nije na respiratoru.

Radojević je rekao da je 77 zdravstvenih radnika pozitivno na COVID 19, od čega 18 doktora, 51 medicinski tehničar i sestra i osam nemedicinskih radnika.

„30 medicinskih radnika je iz KCCG, od čega 11 ljekara“, dodao je Radojević.

On je rekao da je stanje ozbiljno, ali da još nije alarmantno i da se nada da do toga neće doći.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da mjere za sprečavanje širenja koronavirusa daju rezultate na sjeveru i da će biti na snazi narednih sedam dana.

„Mjera nošenja maski jedna od osnovnih, koja daje najbolje rezultate. Ostale mjere donijete su sa ciljem da se smanji svako grupisanje. Svaka takva mjera će trajati dok se ne poboljša situacija“, poručio je Mugoša.

On je kazao da građani treba da budu strpljivi, poštuju mjere, drže distancu, vode računa o higijeni ruku i svedu kontakte na neophodni minimum.




Izvor: Mina