09-09-2021

Radović: Budva neće biti infrastrukturna zona

Opština Budva se nalazi u vanrednom stanju u oblasti planiranja prostora već duži niz godina, a stanje se suštinski ne poboljšava, ocijenio je predsjednik Skupštine opštine Budva, Krsto Radović.


Foto: Arhiva

"Iako ohrabruje započeti postupak izrade Prostorno-urbanističkog plana Budve, u međuvremenu se Opština Budva stavlja pred svršen čin guranjem projekata izgradnje vjetroelektrana na Paštrovskoj gori, koji je započet od strane Vlade DPS-a, a vjerno ga nastavlja Ministarstvo ministra Bojanića, projekta izgradnje brze saobraćajnice duž Opštine Budva, koju takođe nekritički forsira isto Ministarstvo, te projekat izgradnje gasovoda i plinske potisne stanice u zaleđu plaže Jaz", poručio je Radović.

Što se tiče projekta izgradnje vjetroelektrane, šef lokalnog parlamenta ističe da su bivša Vlada i Ministarstvo ekonomije dali u zakup državnu zemlju za realizaciju ovog projekta, i to bez donijetog plana detaljne razrade i bez usvojene Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, kao i bez dogovora sa Opštinom Budva.

"Da ne govorimo o izradi Studije vizuelnog uticaja na Stari grad i Sveti Stefan, te cijelu budvansku rivijeru. Takođe, ovaj projekat se i dalje gura, neobjašnjivo, iako nedostaje jasan odgovor da li bi i na koji način ovaj projekat uticao na budvanski turizam, koji čini 50% crnogorskog!", dodao je on.

Kako je istakao, brza saobraćajnica je projekat koji jeste neophodan, međutim trasa kroz opštinu Budva je, smatra Radović, neprohvatljiva.

"Ona figurira u planskoj dokumentaciji gotovo 30 godina, međutim ona se nekritički prepisuje iz plana u plan, bez bilo kakve kritičke analize, osim suvog saobraćajno-tehničkog aspekta. A gdje je analiza koja upućuje na prostorni, ekoloski, kulturoloski, ekonomski, vizuelni, pejzazni, turisticki, razvojni i svaki drugi aspekt? Gdje Ministarstva nalaze opravdanje da se ta trasa provlači linijom tkzv. gornjih paštrovskih sela Kuljače - Medigovići, trajno ih devastirajući i oduzimajući im mogućnost za bilo kakav koncept razvoja ruralnog zaleđa", poručio je.

Prostorni plan Obalno područje je, navodi Radović, predvidio mogućnost alternativnog koridora. U vezi sa tim smatra da je neophodno da se pronađe alternativno rješenje, koje neće ugrožavati stara ruralna naselja u našoj opštini.

"Poput ‘’glavnog’’ koridora koji provlači trasu čak i na par desetina metara od starog jezgra kuća, kakav slučaj imamo u selu Medigovići! Da ne govorimo o efektu stvaranja novog ‘’oziljka’’ u prostoru duz gotovo cijele budvanske rivijere, poput oziljka iznad Risanskog zaliva!."

Kako je rekao, pored ova dva projekta, u planu Ministarstva je i treći, a to je izgradnja gasovoda i potisne gasne stanice u Lastvi Grbaljskoj, odnosno u zaleđu plaže Jaz!

"Plaža Jaz sa svojim zaleđem je jedan od bisera naše obale i definitivno smatram da je budućnost te lokacije u turističkom razvoju, a ne kao bafer zona potisne stanice gasovoda", naveo je predsjednik SO Budva.

Radović je pozvao Ministarstvo kapitalnih investicija da odustane od forsiranja rješenja koja, kako ističe, nisu u saglasnosti sa interesima Opštine Budva, te da se zajedničkim radom i saradnjom dođe do obostrano prihvatljivih rješenja!

"U protivnom, neka budu sigurni da ćemo braniti naš prostor!", poručio je on.

Radović od ministara Bojanića i Mitrovića zatražio odgovor na sljedeće pitanje:

"Pored betonizacije obale koja je već odmakla i pored ovih megalomanskih infratrukturnih projekata, uključujući i buduće naftne platforme u moru, gdje ćemo mi, odnosno gdje će građani Budve i Primorja, gdje je naše mjesto u svemu tome?", upitao je Radović.