30-06-2020

Radović i Pejović podnijeli krivičnu prijavu protiv funkcionera i odbornika vladajuće većine u Budvi

Predsjednik odborničkog kluba Demokrata Budva, Mijomir Pejović i predsjednik SO Budva, Krsto Radović podnijeli su krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, V.D Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću za organizovano, svjesno i voljno kršenje zakonskih propisa i drugih pravnih akata, u periodu od 30.04.2020 do dana podnošenja prijave protiv funkcionera i odbornika vladajuće većine na teritoriji opštine Budva.



Prijava za kako su kazali nanošenje niza krivičnih djela: zloupotrebe službenog položaja, lažnog predstavljanja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, a sve u cilju sprovođenja i ozakonjavanja protivzakonitog djelovanja grupe odbornika u Budvi, sa namjerom da se legalno izabrani predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine opštine proglase za razriješene, a na njihovo mjesto privremeno postave lica iz Budve, nakon čega bi se na funckije navodno izabrali ostali članovi kako kažu, organizovane kriminalne grupe i na taj način se izvršila nezakonita smjena legalno izabranih organa vlasti i preuzimanje vlasti političkom korupcijom, podnijeta je protiv sljedećih lica:



1. Nikole Divanovića, iz Budve, poslanika Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore;
2. Anđele Ivanović, iz Budve, odbornice Crnogorske u SO Budva;
3. Snežane Kuč, iz Budve, odbornice Demokratske partije socijalista u SO Budva;
4. Vladimira Bulatovića, iz Budve, predsjednika OO Crnogorske Budva;
5. Suzane Pribilović, ministarke javne uprave Vlade Crne Gore,
6. Jelena Pajković, glavne upravne inspektorke upravne inspekcije Ministarstva javne uprave;
7. Dragutina Kalezića, upravnog inspektora upravne inspekcije Ministarstva javne uprave;
8. Senada Crnovršanina, načelnika Direkcije za normativno-pravne poslove Ministarstva javne uprave;
9. Momčila Vujoševića, direktora Javne ustanove Službeni list Crne Gore;
10. Marka Vukovića, odbornika;
11. Gojka Ljubanovića, odbornika;
12. Dragane Pima, odbornice;
13. Sanje Đedović, odbornice;
14. Vesne Nišavić, odbornice;
15. Gorana Borete, odbornika;
16. Milije Sekulovića, odbornika;
17. Milana Zeca, odbornika;
18. Borisa Rafailovića, odbornika;
19. Boža Lazovića, odbornika;
20. Predraga Dajkovića, odbornika;
21. Stevana Dzakovića, odbornika;
22. Predraga Milaševića, odbornika;
23. Milice Petričević, odbornice;
24. i drugih NN lica, čiji će se identitet utvrditi u postupku.


Kako se u obrazloženju navodi, dana 30.04.2020. godine grupa odbornika Skupštine opštine Budva, dostavila je Skupštini opštine Budva Predlog za razrješenje predsjednika opštine Marka Carevića i zahtjev za sazivanje sjednice. Dana 04.05.2020. godine ista grupa odbornika je dostavila i predlog za razrješenje predsjednika SO Budva Krsta Radovića.


"Predsjednik SO Budva Krsto Radović je saglasno odredbama člana 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 76 stav 1 Statuta Opštine Budva sjednice skupštine, po podnesenim Predlozima za razrješenje predsjednika opštine i predsjednika Skupštine sazvao u roku od 15 dana od dana podnošenja Predloga, i datum njihovog održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja. Sjednica Skupštine po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine održana je dana 29.05 i 30.05.2020. godine, dok je sjednica po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika Skupštine održana dana 29.05 i 03.06.2020. godine" navodi se u obrazloženju.


Na navedenim sjednicama, kako piše u dokumentu, utvrđeno je postojanje kvoruma, usvojen je predloženi dnevni red, otvorena je rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine i predsjedniku skupštine da se izjasne o navedenim razlozima za njihovo razrješenje, pribavljeni su izvještaji radnih tijela skupštine, nakon čega je i otpočela rasprava od strane odbornika.


Obrazloženje prenosimo u cjelosti:

Podnosioci predloga su napustili sjednice Skupštine 30.05.2020. godine i dana 03.06.2020. godine, što je uslovilo da zbog nepostojanja kvoruma sjednice Skupštine po podnesenim Predlozima za razješenje predsjednika opštine, i predsjednika Skupštine budu prekinute i nastavak njihovog održavanja, saglasno članu 62 Poslovnika o radu Skupštine opštine Budva i članu 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi, određen je za dan 29.06.2020. godine.

Uprkos tome što je legalno izabrani predsjednik Skupštine opštine i predsjedavajući sjednicom u skladu sa zakonom zakazao nastavak sjednica na kojoj se ima raspravljati po podnijetim predlozima grupe odbornika, grupa odbornika je 08.06.2020. dostavila saziv sjednice Skupštine opštine Budva, u svemu protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu opštine Budva i Poslovniku SO Budva, kojim, protivpravno saziva sjednicu SO Budva za dan 11.06.2020. godine u 10 časova u prostorijama SO Budva.


Predsjednik SO Budva je dana 11.06.2020. godine u 10 časova usmeno obavjestio grupu odbornika koju je predvodila prijavljena Anđela Ivanović da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o državnoj imovini, Statutom opštine i Poslovnikom SO Budva, skupštinska sala ne može biti data na korišćenje u protivpravne svrhe. Nakon ovog obavještenja, odbornica Anđela Ivanović je sa svoje e-mail adrese u 11:56 časova, poslala svim odbornicima SO Budva navodni saziv za sjednicu SO Budva u konferencijskoj sali “TN Slovenska plaža” u 13 časova.

U 13 časova u konferencijskoj sali “TN Slovenska plaža” okupila se grupa odbornika predvođena Anđelom Ivanović, koja je preuzela predsjedavanje opisanim skupom, lažno se predstavljajući kao predsjedavajuća Skupštine opštine Budva. Na pomenutom skupu su donesene navodne odluke o razrješenju predsjednika skupštine, predsjednika opštine i imenovanju vršioca dužnosti predsjednika opštine, koje je akte sve neovlašćeno potpisala Anđela Ivanović.


Nakon gore opisanih dešavanja, odbornica Anđela Ivanović i odbornica Snežana Kuč su došle u prostorije SO Budva, kako bi zavele navodne odluke i pokušale da ozakone počinjeno krivično djelo, što im u skladu sa važećim propisima Predsjednik SO Budva nije omogućio. Imajući u vidu naprijed opisana dešavanja, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović je dana 11.06.2020. godine, aktom broj:10-082/20-364/1, upozorio prijavljenog Momčila Vujoševića da se u “Službenom listu CG – Opštinski propisi” mogu objaviti samo odluke i drugi akti koji se donesu na legalnoj sjednici SO Budva, koji su uredno zavedeni u arhivskom djelovodniku Skupštine, koji su potpisani od strane predsjednika SO Budva Krsta Radovića i koji su ovjereni pečatom SO Budva. Dana 16.06.2020. godine, od strane upravne inspekcije telefonskim pozivom Sekretarki SO Budva, pokrenut je postupak inspekcijskog nadzora. U okviru postupka inspekcijskog nadzora, po nalogu Suzane Pribilović, upravni inspektori Jelena Pajković, Dragutin Kalezić i načelnik Direkcije za normativno-pravne poslove Senad Crnovršanin su, prekoračujući svoje nadležnosti i zloupotrebljavajući službeni položaj, donijeli Zapisnik BR. UPIN 07-700/20-441 i Rješenje kojim se naređuje da se Kuč Snežana i Bulatović Vladimir uvedu u službene prostorije kao navodni vršioci dužnosti predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine, kao i da im se stave na raspolaganje službeni pečati subjekta nadzora. Istog dana protiv gore pobrojanih lica je zbog donošenja ovakvog rješenja podnijeta krivična prijava Vrhovnom državnom tužilaštvu.


Narednog dana 17.06.2020. godine, u 08:05 časova, pripadnici Uprave policije su uz prekomjernu upotrebu sile, bez naloga, izvršili upad u prostorije opštine Budva, kojom prilikom su priveli više lice među kojima predsjednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića i predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, a lica Kuč Snežanu i Bulatović Vladimira, nasilno i protivpravno uveli u prostorije opštine i skupštine opštine.

Sjutradan 18.06.2020. godine, predsjednici Skupštine opštine i Opštine, Krsto Radović i Marko Carević su došli na svoja radna mjesta, a oko 16 časova postignut je politički dogovor svih političkih aktera da će se 19.06.2020. započeti sa pregovorima o prevazilaženju krize, na način što ni legitimno izabrani predsjednici, niti navodni vršioci dužnosti neće ulaziti u zgradu opštine Budva, niti će preduzimati bilo kakve korake za vrijeme trajanja pregovora.

Uprkos postignutom dogovoru, Bulatović Vladimir je dana 19.06.2020. godine u 08:41 minut sa svoje e-mail adrese uputio dopis Milijani Vukotić - Jelušić, sekretarki za lokalnu samoupravu, kojim je obavještava da je za potrebe rada VD predsjednika Skupštine Opštine Budva i VD predsjednika opštine Budva neophodno izraditi tri pečata i to pečat Predsjednika Opštine Budva, Pečat Opštine i Pečat Skupštine opštine. Istog dana sekretarka Milijana Vukotić – Jelušić uputila je Zahtjev za dostavu informacija broj: 03- 082/20-1505/1, kojim obavještava predsjednika opštine i skupštine, Marka Carevića i Krsta Radovića o pristiglom dopisu i od njih zahtjeva informaciju o tome u kakvom stanju funkcionalnosti su pečati jer se “sadržina predmetnog mejla kosi sa zvaničnim obavještenjem i procedurom izrade pečata koja podrazumjeva da se kod izrade novog pečata pristupa u slučajevima: uništenja starog pečata, gubljenja pečata ili oštećenja pečata.”

Dana 19.06.2020. godine u Službenom listu Crne Gore -Opštinski propisi, broj 21/2020, objavljene su Odluka o razrješenju predsjednika opštine Budva, pod brojem 10-040/20- 78/2 od dana 11.06.2020. godine, Odluka o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Budva pod brojem 10-040/20-78/1 od dana 11.06.2020. godine i Odluka o ovlašćenju potpredsjednika Opštine za vršenje funkcije predsjednika Opštine pod brojem 10- 040/20-78/3 od dana 11.06.2020.godine. Direktor JU Službeni list Crne Gore javnim saopštenjem dana 20.06.2020. godine naveo je da su mu predmetne odluke dostavljene od strane Anđele Ivanović, Snežane Kuč i Vladimira Bulatovića, uredno zavedene i pečatirane.

Dana 22.06.2020. godine, u 08:00 časova, uvidom službenog lica u Djelovodnik Skupštine opštine Budva, utvrđeno je da naprijed navedeni brojevi ne postoje u djelovodnoj knjizi i da ni jedna odluka nije zavedena pod navedenim brojevima. Istog dana, između 08:00 i 10:30 časova, lica Snežana Kuč, Elvira Pupović, Risto Drinčić, Olivera Pejanović, Olivera Vukićević, Marija Kaluđerović i Krsto Stevović, neovlašćeno su boravila u kancelariji predsjednika Skupštine opštine Budva, kada su bez obavještavanja ili konsultacija službenih lica u Djelovodnik, neovlašćeno i protivzakonito protokolisali više akata i to od broja 373 zaključno sa brojem 378, svih šest datumiranih na 19.06.2020. juna i od broja 379 zaključno sa brojem 381, sva tri datumirana na 22.06.2020. godine.

Ovom prilikom su pod brojevima 10-040/20-373, 10-040/20-374, 10-040/20-375, na dan 19.06.2020. godine zaveli Odluku o razrješenju predsjednika opštine Budva, Odluku o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Budva i Odluku o ovlašćenju potpredsjednika Opštine za vršenje funkcije predsjednika Opštine, čime su pokušali da prikriju ranije učinjeno krivično djelo falsifikovanja službene isprave i čineći novo djelo
falsifikovanja.

O naprijed navedenom Sekretarka skupštine Marija Kusovac je dana 22.06.2020. godine sačinila Službenu zabilješku zavedenu pod brojem 101-082/20-382/1 u kojoj su sve naprijed opisane radnje navedene i opisane. Uprkos podnijetim krivičnim prijavama, a u odsustvu bilo kakve reakcije nadležnih, ova organizovana kriminalna grupa je nastavila sa vršenjem krivičnih djela, pa je tako odbornica Kuč Snežana neovlašćeno sazvala sjednicu SO Budva za 26.06.2020. godine, kada se grupa odbornika, neovlašćeno i protivzakonito sastala u sali SO Budva, uprkos tome što su bili upozoreni od strane ovlašćenih lica, predsjednika SO Budva Krsta Radovića i sekretarake SO Budva Marije Kusovac da na taj način čine krivična djela, uz obezbjeđenje davano od strane NN lica, članova ove organizovane kriminalne grupe.

Prijavljena organizovana kriminalna grupa je dana 26.06.2020. godine nezakonito, vršeći niz krivičnih djela izabrala člana organizovane kriminalne grupe Divanović Nikolu za navodnog predsjednika opštine, a članicu organizovane kriminalne grupe Ivanović Anđelu za navodnu predsjednicu SO Budva.

Postupajući na navedeni način, prijavljeni su grubo kršeći važeće zakonske propise, drsko, bezobzirno, neprofesionalno, politički pristrasno i, uz sve to, perfidno, za korist grupe odbornika predvođenim DPS-om, organizovali kriminalnu grupu na teritoriji opštine Budva, falsifikovali službene isprave, zloupotrijebili službeni položaj, a sve u cilju legalizicaje političke i pravne hajdučije, kako bi stvorili uslove da se po nalogu DPS-a, formalno smijene legalno izabrani predstavnici vlasti i uspostavi vlast suprotno članu 2. Ustava Crne Gore, što sve može imati nesagledive negativne posledice na ustavno-pravni poredak Crne Gore i poštovanje Ustavom zajamčenih sloboda i prava građana Budve.

Imajući u vidu navedeno zahtijevamo da Vrhovno državno tužilaštvo odmah sprovede potrebne radnje i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja preduzme mjere krivično-pravne odgovornosti prema krivično prijavljenim licima.

Podnosioci krivične prijave

U Budvi
Dana 30.06.2020. godine