20-06-2022

Raspisan Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola

Ministarsto prosvjete raspisalo je Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2022/2023. godinu.

Raspisan Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Iz Ministarstva su kazali da se na konkurs mogu prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i koji, u vrijeme podnošenja prijave, nijesu stariji od 17 godina.

“Prijava na Konkurs podnosi se 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 sati) i 30. juna do 15 sati”, kaže se u saopštenju.

Prijava na Konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me, a učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis treba da se prethodno registruje.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 sati objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 sati toga dana, radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

“Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da se rang lista kandidata za upis u školu objavljuje na oglasnoj tabli škole najkasnije do 4. jula.

Kako se dodaje, nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

“Učenici koji se upisuju u prvi razred srednjih škola oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama”, kazali su iz Ministarstva.

Konkurs je dostupan na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvjete, na linku: https://www.gov.me/dokumenta/2eb11339-a4de-4955-a9e8-2fb7681fa05c