23-12-2019

Samardžić: Nismo izvukli pouke iz 1979.

Planska dokumenta uvod su u prevenciju od hazarda, a Budva se ne može pohvaliti da je u toj oblasti poučena iskustvom iz 1979. godine, kazala je glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić.

Samardžić: Nismo izvukli pouke iz 1979. | Radio Televizija Budva

Ona je, govoreći o tome treba li umiriti proces urbanizacije, istakla da gradski arhitekta nema dodira sa glavnim projektima, jer je seizmička stabilnost predmet dalje obrade.

"Vjerujem da je tu situacija korektna. Kakva je situacija kad krene realizacija, to ne znam, jer to prate drugi instituti. Bitna je prevencija. A planska dokumenta uvod su u prevenciju od hazarda. Tu se u Budvi ne možemo pohvaliti da smo poučeni iskustvom 1979-e razmišljali u svim segmentima", rekla je Samardžić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Istakla je da imamo planska dokumenta novijeg karaktera, koja su poprilično liberalna u određenim stavkama, te da je posebna opasnost u nekim dokumentima udaljenja između objekata.

"Neka planska dokumenta čak imaju odredbe da uz saglasnost susjeda možete približavati objekte jedan drugom, a tu je upravo hazard kad je seizmika u pitanju, jer su to horizontalne sile. Nijesam sigurna da kad se radi seizmički proračun da se posmatra udaljenost budućeg objekta za koji nijesmo svjesni da može biti na nepunih pola metra", kazala je ona.



Izvor: RTCG