08-04-2024

Šćekić čestitao Međunarodni dan Roma

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta Dragoslav Šćekić, čestitao je Međunarodni dan Roma.


Foto: Ministarstvo sporta i mladih


„Svim članovima romske zajednice upućujem srdačne čestitke povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, što je predstavljalo jedan od najvažnijih događaja u istoriji ove populacije”, poručio je Šćekić.

Prema njegovim riječima, pomenuti datum je prilika da istaknemo jedinstven doprinos koji Romi daju kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom građanskom, multietničkom i multikulturalnom biću.

“Uprkos dosadašnjim naporima, Romi u našoj zemlji se i dalje nepravedno suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nejednakošću u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Kao ključni prioriteti njihovog položaja u društvu, neophodna je snažnija borba protiv segregacije i stigmatizacije, kao i društvena inkluzija Roma”, naveo je Šćekić.

Potpredsjednik Šćekić je rekao da, iako je prethodnim godinama ostvaren je određeni napredak u pogledu unapređenja statusa ove zajednice, ali da još uvijek ima dosta posla na putu smanjenja društvenog jaza, osiguranja pristupa osnovnim pravima i stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta života Roma.

“Najveću odgovornost imamo prema njihovim najmlađim članovima kako bi svako romsko dijete dobilo šansu da bude dio školskog sistema i da se na osnovu svojih znanja, vještina i kompetencija može dokazati u svakoj profesiji. Za to je neophodna volja i želja samih Roma koji moraju biti svjesni potrebe da budu dio društva, da njihova djeca budu uključena u sistem obrazovanja, da ne napuštaju škole u ranom uzrastu, te da sa tom željom postanu punopravni članovi zajednice. Da bi ovaj zajednički cilj bio ostvaren, neophodna je bolja saradnja nadležnih državnih institucija i romske populacije”, poručio je Šćekić.

Kroz dalju primjenu inkluzivnih politika, potpredsjednik Šćekić je rekao da treba učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva. Ovaj proces nije lak, ali alternativa ne postoji. Crna Gora kao država koja korača putem ka Evropskoj uniji mora pokazati kapacitet da svakog svog građanina jednako uvažava, bez ikakvog prostora za bilo koju vrstu diskriminacije.

“Uz želju da nastavite da radite na očuvanju i promociji svoje kulture, jezika, običaja i ukupnog identiteta, čime i Crnu Goru činite bogatijom i raznovrsnijom, još jednom čestitam vam vaš Dan”, zaključio je Šćekić.