21-07-2023

Šćekić očekuje da 1. januara počnu da rade stomatolozi u školama

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić očekuje da 1. januara u Crnoj Gori stomatološke ordinacije u školama ponovo počnu da rade odnosno da se stomatologija vrati u sistem javnog zdravstva kako bi djeca imala kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema njegovim riječima, u toku je tender za rekonstrukciju i kupovinu opreme u 59 ordinacija širom Crne Gore, koje će se nalaziti u školama i domovima zdravlja.

“Nama je prioritet preventivna zdravstvena zaštita”, kazao je Šćekić na sjednici Vlade objašnjavajući da je oralno zdravlje građana značajno ugroženo što i pokazuju podaci Ministarstva upravo zbog nedostatka preventive od momenta kad su djeca još u vrtiću.

On je, predstavljajući rezultate javne rasprave o Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazao da će novac koji se sada izdavaja za privatne ordinacije usmjeriti u javno zdravstvo, a da će od toga biti finansirane i specijalizacije dječijih stomatologa.

Vraćanje stomatologa u 59 škola i sistem javnog zdravstva za djecu najavljeno je početkom prošle godine za 2022/23. školsku godinu nakon čega je i raspisan tender za adaptaciju prostora i nabavku opreme.

Planirana reforma stomatološke zdravstvene zaštite, kojom bi za početak ambulante bile vraćene u oko 60 škola, nije bila prihvatljiva za Stomatološku komoru Crne Gore i Udruženja preventivnih i dječijih stomatologa.

Smatraju neprihvatljivim da se to desi samo u oko 60 obrazovnih ustanova, od oko 300 koliko ih je u Crnoj Gori.

(roditelji.me)