21-07-2022

Šćepanović: U Budvi izdato 610 odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvima

Broj podnijetih zahtjeva za izdavanje odobrenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu u 2022. godini je 630, od čega je izdato 610 odobrenja ili 7.000 kategorisanih ležajeva. Dok su ostali u proceduti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U Sektretarijatu za privredu, sektor turizam svakodnevno pristižu zahtjevi za dobijanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu. Kako ističe Đorđe Šćepanović broj podnijetih zahtjeva je nivou 2021. godine.

"Na dan 12.07. podnijeto je 630 zahtjeva za dobijanje odobrenja za obavljanje u domaćinstvu. Od tih 630 zahtjeva riješeno je 610, ostali su u proceduri rešavanja jer svakog dana dobijemo nove zahtjeve. Takođe, na dan 18.07. ove godine izdato je 610 odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu ili 7.000 kategorisanih ležajeva", kazao je Šćepanović za Polis.


Foto: Printscreen

Početkom godine izmijenjena je procedura za dobijanje odobrenja, te je sada cijeli postupak jednostavniji, što se kako objašnjava Šćepanović odrazilo i na broj podnijetih, ali i izdatih zahtjeva

"Izdali smo oko 200 odobrenja za mjesec dana, što je sasvim korektna cifra jer smo tek na početku sezone. Nadamo se da će u špicu sezone od 15. jula do 15. avgusta biti još veći broj odobrenja i da ćemo premašiti prošlu godinu koja je rekordna po broju izdatih odobrenja i broju kategorisanih ležajeva", istakao je on.

On je napomenuo od čega zavisi cijeli postupak.

"Tražimo list nepokretnosti, da je vlasnik objaketa 1/1, takođe tražimo od objekta upotrebnu ili građevinsku dozvolu i to u procesu legalizacije, jer od ta tri papira zavisi invalidnost odobrenja i poresko uvjerenje opštinskog poreskog organa. Ukinuli smo poresko uvjerenje prihoda poreza i carina tj. republičko poresko uvjerenje tako da mislim da smo upravo iz tih razloga na ovom nivou izdatih uvjerenja", kazao je on.

Lokalna turistička inspekcija je na terenu od 15. jula zajedno sa kolegama iz Republičke inspekcije i granične policije tj. inspektorima za strance. Za sada je bilo, kako navodi Šćepanović, samo par intervencija.


D.Č.