21-07-2016

SDP: Građani Budve nisu zaslužili da budu višedecenijski taoci pohlepe pojedinaca

SDP: Građani Budve nisu zaslužili da budu višedecenijski taoci pohlepe pojedinaca | Radio Televizija Budva

"Odbor direktora d.o.o. “Vodovod i kanalizacija“ Budva na sjednici od 30.06.2016. godine, donio je odluku da smanji cijenu vode, kanalizacje i naknade za korišćenje i održavanje mreže. Time su uslišeni opravdani zahtjevi građana i privrede, jer se u Budvi plaćala ubjedljivo najskuplja voda. Kao posljedica dospijeća prvih anuiteta kredita za finansiranje postrojenja za preradu otpadnih voda u iznosu od oko 58 miliona eura, 2014. godine došlo je do povećanja cijene vode i kanalizacije.

Ugovor (DBFO) o projektovanju, izgradnji, finansiranju i upravljanju postrojenjima (četir) opisao je sami projekat, način finansiranja i upravljanja postrojenjima, sa određenim opcijama. Anexima glavnog ugovora, u dijelu izgradnje, smanjen je broj postrojenja.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo je procesuiralo ovaj predmet i utvrdilo da je tokom realizacije projekta došlo do koruptivnih radnji višemilionske vrijednosti. Podsjećamo da je, do sada, završeno i pušteno u rad samo postrojenje u Bečićima, čiju vrijednost je investitor procijenio na oko 38 miliona eura, dok preostala tri postrojenje, na Jazu, Svetom Stefanu i u Buljarici, nisu ni započeta.

Opštine Tivat i Kotor, prije neki dan, pustile su u rad zajedničko postrojenje, koje je izgradila ista kompanija kao i u Budvi – WTE, ali za neuporedivo manjih 10,3 miliona eura.

Na tender za izgradnju postrojenja u Podgorici, koje je sigurno veće od budvanskog, WTE je po podacima objavljenim u medijima prošle godine, dao drastično nižu ponudu, kako po visini investicije, tako i po uslovima finansiranja.

Brojni su indikatori, dokazi i priznanja korupcije u ovom poslu.
S druge strane, predstavnici Ministarstva finansija opominju da je garancija od 29 miliona eura, koju je Vlada Crne Gore izdala za realizaciju ovog posla, jedna od najvećih prijetnji po državni budžet za 2016. godinu.

Pozivamo nadležne u opštini Budva, da u saradnji sa Vladom Crne Gore, zbog dokazane korupcije i prevare, ovaj posao proglase ništavim i preduzmu neophodne aktivnosti u pravcu nezavisne (moguće i međunarodne) finansijske ekspertize ove institucije. Utvrđivanje realne vrijednosti i stvarnih troškova one investicije neophodno je, kako bi konačno otpočela dinamična otplata stvarnih obaveza, a time bi se otklonila opasnost po državni budžet.

Građani Budve i budžet njihove opštine, nisu zaslužili da budu višedecenijski taoci bolesnih ambicija i pohlepe pojedinaca, koji su svoje promašaje pokrivali novcem građana", navodi se u saopštenju OO SDP Budva koje potpisuje Radovan Radulović.