07-04-2024

Serdar: Uspješno održana promocija filma, publika gromoglasnim apluzom pozdravila učesnike tribine

Svečana premijera dokumentarnog filma „Car Nikolaj između Crne Gore, Srbije i Donbasa“ autora Igora Damjanovića održana je sinoć u amfiteatru "Akademije znanja".


Foto: NVO "Serdar"

Veče je započeto minutom ćutanja nevino stradalim žrtvama za vrijeme NATO agresije na CPJ , za nevino stradale tokom bombardovanja Beograda u Drugom svjetskom ratu, ali i za nevino stradale u najsmrtonosnijem terorističkom napad u poslednjih nekoliko decenija U koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" u Moskvi.

Prije same premijere prisutnima se obratio NJegova Ekselencija Vladislav Maslenikov, izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Crne Gore i tom prilikom između ostalog ukazao na značaj Romanovih ali i pohvalio rad i doprinos nevladine organizacije "Serdar" u sklopu očuvanja istorije, tradicije ali razvoju međunarodnih odnosa.

Dokumentarni film „Car Nikolaj između Crne Gore, Srbije i Donbasa“ je sniman u na Cetinju, u Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Donjecku i Mariupolju i pokazuje kako se u naše dvije balkanske države i regionu Donbas poštuje kult poslednjeg ruskog cara i stradanje njegove porodice. U filmu govore episkop budimljansko-nikšićki Metodije, otac Viktor Pedčenko iz Donjecka, dr Geprgij Engeljhart saradnik Ruske akademije nauka, dr Dejan Mirović profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Jevrejij Baranov nekad poznati novinar, a danas direktor Ruskog doma u Beogradu.

Nakon završetka filma veče je nastavljeno geopolitičkom tribinom sa posebnim osvrtom na Saveznu Republiku Jugoslaviju i 1999.godinu i "REZOLUCIJU 1244" na kojoj su se prisutnima obratiti Radko Garčević predstavnik NVO "Serdar" Nikolaj Knežević profesor francuskog jezika i Igor Damjanović autor dokumentarnog filma koji je ujedno jedini ratni reporter iz Crne Gore sa ratišta u Ukrajini.

Prisutne je na kraju tribine pozdravio Konzul-žeran Republike Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović - zaključuje se u saopštenju NVO "Serdar"