23-12-2023

Siti na krovu svijeta

Fudbaleri Mančester Sitija novi su svjetski klupski prvaci nakon što su u finalu bili bolji od Fluminesea sa 4:0.


Foto: Beta/AP

Time se nastavlja nevjerovatan niz "Građana" koji su prošle sezone osvojili tripletu (prvenstvo, FA kup i Ligu šampiona), a prvim trofejem u svjetskom klupskom prvenstvu samo su zaokružili savršenu kalendarsku 2023. godinu.

Ni u jednom trenutku ova utakmica nije djelovala kao duel ravnopravnih timova, odnosno "Građani" su pokazali zašto su bili apsolutni favoriti i prije početka meča.

Nije utakmica ni krenula a Siti je već poveo. Nejtan Ake je presjekao jedan pas, krenuo ka golu i šutirao sa preko 30 metara. Lopta je pogodila stativu, ali je odlično pratio Hulian Alvarez koji je grudima loptu sproveo u mrežu. Ovo je ujedno najbrži gol ikada u finalima Svjetskih klupskih prvestava.

U 16. minutu šansu za Fluminense. Gernam Kano je odlično izbio, driblao Edersona koji ga je srušio, ali umjesto penala za brazilski klub, sviran je ofsajd.

Argentinski napadač je bio u milimetarskom ofsajdu, ali je automatski ofsajd VAR odmah to detektovao.

U 27. minutu Siti je duplirao prednost, spletom nesrećnih okolnosti po Fluminense.

Fil Foden je izbio po lijevoj strani, probao je da centrira a štoper Nino, koji je i kapten "Trikolora" je u pokušaju da spriječi pas, uspio da parabolom savlada golmana Fabia.

To je bio rezultat prvih 45. minuta.

U nastavku slična slika kao u prvom poluvremenu. Ekipa Pepa Gvardiole je držala loptu, kontrolisala igru, diktirala tempo (doduše ne pretjerano jako, više po potrebi).

Pobjednik je definitivno potvrđen u 72, minutu. Akcija iz tri poteza, Kovačić je poslao pas u prostor Alvarezu, koji je je poslao loptu u sredinu gdje se nalazio Foden.

I taman kada je izgledalo da je sve gotovo, Hulian Alvarez postiže još jedan gol.

Mateus Nunjes koji je dobio priliku (Portugalac rođen u Brazilu, inače navijač Fluminensea) je dao dobar pas u sredinu, a Argentinac se driblingom oslobodio čuvara i poslao loptu iza leđa Fabija.


(Portal RTCG)