21-07-2023

Sjednica Operativnog štaba zbog povećane opasnosti od požara: Svi raspoloživi subjekti u punoj pripravnosti

Sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje kojom je predsjedavao rukovodilac štaba Miodrag Bešović održana je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog naglog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru usljed trenutne meteorološke situacije.


Foto: MUP

Kako je saopšteno iz MUP-a, sastanku su prisustvovali predstavnici Vojske Crne Gore, Uprave policije i ostalih institucija koje učestvuju u radu ovog tijela.

"Konstatovano je da su svi raspoloživi subjekti sistema za zaštitu i spašavanje kako na lokalnom tako i na državnom nivou u punoj pripravnosti. Svi članovi tima dobili su konkretna zaduženja i zadatke iz domena svoje odgovornosti", navode u saopštenju.

Takođe, kao novina i doprinos kvalitetnijem sistemskom odgovoru predstavljen je i MFFIS (Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i pomaže u određivanju operativnih prioriteta na osnovu analize ciljnih parametara.

"Imajući u vidu trenutne meteorološke prilike Operativni štab ovom prilikom apeluje na građane da shvate ozbiljnost situacije i postupaju u skladu sa preporukama i naredbama, te da ne pale vatru na otvorenom prostoru i izbjegnu upotrebu pirotehničkih sredstava jer će u suprotnom biti krivično sankcionisani. Inspekcijski nadzor će biti pojačan", zaključuje se u saopštenju.