12-12-2018

Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja?

Ako je suditi prema najavama iz Vlade, minimalna zarada od 193 eura neće biti povećana ni sljedeće godine. To znači da će građani Crne Gore i dalje primati najnižu minimalnu zaradu. Predstavnici sindikata kažu da je to nedopustivo. Uvjeravaju građane da neće odustati od borbe da se minimalac poveća na 250 eura.

Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja? | Radio Televizija Budva

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za CdM kaže da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će ponovo saopštitu na sjednici Socijalnog savjeta, prenosi CDM.

“Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo i to mora biti promijenjeno”, jasan je Keković.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi povećanje minimalne zarade moglo uticati na rast nezaposlenosti, jer najmanje produktivne radnike može dovesti do gubitka posla ili ih natjerati da pređu u neformalnu zonu, ukoliko se poslodavcu ne isplati da ih registruje.

Keković ističe da ne zna na osnovu čega je premijer došao do ovog zaključka. On pita da li neki radnik koji radi po 50 sati sedmično može da zadovolji potrebe svoje sa 193 eura, a kamoli da zadovolji potrebe svoje porodice.

“193 eura je daleko prevaziđena cifra. Crna Gora predvodi zemlje za članstvo EU, valjda bi trebalo da i ovim primjerom budemo ispred drugih. Nema argumenata da se minimalac ne poveća. Poslodavac koji ne može da obezbijedi zaradu radniku da preživi mjesec dana, nije sposoban za biznis. Ovo je izrabljivanje radnika. Hitno moramo povećati minimalnu zaradu”, poručio je Keković u izjavi za CdM.

Da neće odustati od cilja da se minimalac poveća potvrdio je kratko za CdM i generalni sekratar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

“Istrajaćemo u ovoj borbi”, kazao je Zarubica.

Treba napomenuti da je premijer Marković nedavno saopštio da Vlada, umjesto davanja pukih obećanja o povećanju minimalne zarade, mora voditi računa o smanjenu poreskog opterećenja radnika.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, i najmanja je u regionu. Minimalac je nešto veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Više od 80.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima platu do 250 eura. Nevjerovatan je podatak da je među njima 36.639 osoba koje pimaju platu manju od državnog minimalca koji iznosi 193 eura.