01-05-2022

Slovenska plaža u znaku tenisa, zadovoljni i tamičari i organizatori

Juče su odigrani prvi mečevi glavnog žrijeba teniskog turnira “Budva Open I”, a ljubitelji “bijelog sporta” obradovali su se pobjedi Branka Đurića. Ekipa portala RTV Budva juče je imala priliku da intervjuiše Branka, a zabilježila je i utiske drugih takmičara i organizatora. Svi su zadovoljni kako se stvari odvijaju i vlada pozitvna energija. Može se reći da je na Slovenskoj plaži ovih dana sve u znaku tenisa.


S lijeva na desno: Berk Bugarik, Branko Đurić, Tino Plamenac, Aleksandar Balj i Petar Jovanović, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Crnogorskom teniseru Petru Jovanoviću dopada se organizacija turnira, ali i ambijent i druženje.

“Mislim da će ovo pomoći našem tenisu da napreduje još više. Očekivanja su najveća i nadam da ću pobjeđivati”, rekao je Jovanović za nas portal, a osvrnuo se i na predstojeći meč sa prvim nosiocem turnira, Uzbekistancem Humajunom Sultanovim.

“Zadovoljan sam što ću imati priliku da igram meč protiv jako dobrog igrača. Sultanov je prošle nedjelje osvojio turnir u Češkoj. Mislim da imam šanse. Rekli su mi da je uporan i da voli da trči, a ja volim da igram protiv takvih tenisera.”

Jovanović još uvijek nije uzeo ATP bodove, ali se nalazi na ITF listi. Kako je istakao, nada se da će njegova karijera napredovati.

Gostoprimstvo u Budvi hvale i teniseri iz okruženja - Berk Bugarik (Sjeverna Makedonija) i Aleksandar Balj (Srbija), koji su takmičenje završili u kvalifikacijama.

“Odigrao sam dva meča u kvalifikacijama. Zadovoljan sam, lijepa je organizacija. Imam 18 godina i treniram u Skoplju. Imao sam dobar nastup u Turskoj gdje sam dobio igrača iz Turske koji se nalazi među najboljih 800”, istakao je Bugarik.


Centralni teren, Foto: portal RTV Budva/M.S.

“Osjećam se super, organizacija je stvarno dobra. Igrao sam kvalifikacije, izgubio sam u drugom kolu od Italijana. Taj meč odigrao sam malo slabije u odnosu na prvi. Ostaću na jos jednom turniru u Budvi. Nadam se da ću ovdje već sljedeće nedjelje uspjeti da zabilježim prve bodove na ATP listi”, sumirao je utiske Balj.

Plamenac: Srećan sam što je tenis opet u Budvi

Tokom boravka na teniskim terenima razgovarali smo i sa Tinom Plamencem, predsjednikom TK Budva Rivijera i jednim od organizatora turnira.

“Da se pohvalim da je sve dobro, zadovoljni smo. Poslužilo nas je vrijeme, iako smo jedan dan imali i malo jaču kisu, ali sve u svemu proteklo je kako treba. Teniseri igraju, prava je teniska atmosfera, čuje se loptica na sve strane, to je ono što ja volim. Prezadovoljan sam i srećan što je tenis opet u Budvi i puno nam je srce”, istakao je Plamenac.


Plamenac, Foto: portal RTV Budva/M.S.

S obzirom na nagradni fond od 15 hiljada dolara, on smatra da je konkurencija dosta jaka, a u prilog tome govori činjenica da je “Budva Open I” privukao tenisere koji se takmiče na turnirima sa mnogo većim fondom.

“Uobičajeno je da igrači koji su na 400 i nekom mjestu na svijetu igraju na turnirima do 25 hiljada. Za nas je to pozitivno, jer izgleda da ih je Budva privukla i da su odlučili da vide grad u kojem nisu bili. Mi ćemo od ovoga napraviti i turistčku ponudu. Budva je metropola turizma i treba da je prate ovakvi događaji. Nadam se da ćemo nakon sezone organizovati još jedan turnir, sa većim fondom i igračima koji su bolje kotirani na ATP listi”, rekao je Plamenac.

Turnir “Budva Open I” je međunarodno takmičenje ITF Futures kategorije. U pitanju je rang koji je izuzetno važan za igrače koji su na početku karijere. Predsjednik TK “Budva Rivijera” smatra da Budva može doživjeti ekspanziju i kao teniska destinacija.

Sugeriše da bi u budućnosti trebalo raditi na tome da se u “metropoli turizma” organizuje tenisko nadmetanje u kategoriji ATP Challenger, drugom najvećem nivou takmičenja nakon ATP World Toura.

Danas mečevi Jovanovića i Cungua

Podsjetmo, Budvanin Branko Đurić, koji nastupa za Srbiju, juče je u prvom kolu singla sa 2:0 savladao srpskog tenisera Stefana Milićevića.

Kada su u pitanju predstavnici iz Crne Gore, pored Petra Jovanovića, danas će na teren i Razrat Cungu, a njegov protivnik biće Francuz Arold Majo, drugi nosilac turnira.



M.S.