23-01-2021

SMCG: Društveni i ekonomski položaj novinara i dalje nezavidni

Veliki jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, novinarke i novinari u našoj zemlji obilježavaju u doba epidemije korona virusa koja je negativno uticala i na novinarsku profesiju iako je, istovremeno, kao nikada do sada, pokazala ogroman značaj medija u našem društvu, stoji u saopštenju GO Sindikata medija Crne Gore (SMCG).


Foto: SMCG

Oni su napomenuli da tom značaju nije srazmjeran i društveni i materijalni status medijskih radnika koji se, kako su ocijenili, uglavnom nije poboljšao. Naglasili su da su mnogi novinari bili među prvima na udaru epidemije, donoseći ključne informacije građanima sa terena i podižući čitanost, slušanost i gledanost medija, ali i rizikujući zarazu.

"Istraživanje SMCG iz oktobra pokazalo je da je 86% novinara online medija smatra da je korona negativno uticala na njihov rad, ali je čak 15% njih saopštilo da im je smanjena plata tokom epidemije. Samo manji broj novinarki i novinara u svim medijima dobio je adekvatnu satisfakciju za svoj rad u vidu povećanja plata ili bonusa iako je, po procjenama Sindikata medija, država zbog epidemije pomogla gotovo sve crnogorske medije sa više od 600 hiljada eura. SMCG zato ponovo poziva sve vlasnike medija koji to nisu učinili da adekvatno nagrade sve zaposlene a naročito one koji su morali da rade više", kazali su.

U SMCG smatraju da proteklih godinu nije puno učinjeno da se konačno rasvijetle svi neriješeni slučajevi ubistava i napada na novinare.

"Ni nakon skoro 17 godina ne zna se ubica ni nalogodavci ubistva glavnog urednika ,,Dana” Duška Jovanovića i još nema pravnog epiloga ranjavanja novinarke Olivere Lakić iz maja 2018. godine a u međuvremenu je, po navodima Specijalnog Tužilaštva, ista kriminalna grupa tokom prošle godine planirala novi atentat na nju. Sve to govori da nadležni organi još ne shvataju značaj zaštite novinara i očekujemo od nove vlasti da rješavanje ovih pitanja stavi na vrh agende. Prošla godina ostaće upamćena i po presudi kojom je istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na godinu zatvora zbog krijumčarenja droge i pored njegovih tvrdnji da je samo radio svoj posao i istraživao funkcionisanje organizovanog kriminala. Ovakva odluka predstavlja napad na istraživačko novinarstvo i slobodu medija", dodaje se u saopštenju.


Foto: SMCG

Kako je istaknuto, jedan od velikih problema ostaje i zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera gdje se zaposlenima godinama duguju plate i nagomilavaju dugovi za doprinose.

"Iako je u nekima taj dug smanjen, smatramo da je što prije potrebno usvojiti predloge Sindikata medija koji bi ušli u novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama kako bi se obezbijedila finansijska održivost i urednička nezavisnost lokalnih javnih emitera i to pitanje konačno stavilo van dnevnog reda."

Iz SMCG podsjećaju da su tokom prošle godine usvojene izmjene Zakona o medijima i Zakona o Nacionalnom javnom emiteru Radio-Televiziji Crne Gore koje su donijele određena poboljšanja u vidu osnivanja Fonda za medijski pluralizam. Ipak, one su, prema njihovim riječima, donijele veliku zabrinutost dijela medijske zajednice zbog djelimičnog ograničavanja prava na zaštitu izvora.

"SMCG očekuje da sudovi neće zloupotrebljavati novinarsko pravo na zaštitu izvora a da će najavljena pomoć države privatnim medijima preko Fonda biti jasno uslovljena time da dio te pomoći bude usmjeren na poboljšanje ekonomskog položaja zaposlenih jer će oni proizvoditi medijske sadržaje za koje će njihovi mediji dobijati novac iz ovog Fonda", dodali su.

Oni su pozvali sve novinarke i novinare da se bore protiv cenzure i samocenzure koje ostaju veliki izazov crnogorskog novinarstva.

"U tom pogledu treba da budu svjesni da su, na predlog Sindikata medija, u novi Zakon o medijima, unijete odredbe po kojima svaki novinar u Crnoj Gori ima pravo da odbije da napiše tekst ili prilog koji je suprotan zakonu i Kodeksu novinara/novinarki i da zbog toga ne može biti kažnjen, kao i da imaju pravo da ne potpišu svoje medijske sadržaje ako im se promijeni smisao u postupku uredničke obrade", ističe se u saopštenju.

Bez rješavanja ovih problema crnogorsko novinarstvo neće moći da se adekvatno suoči ni sa novim izazovima u vidu lažnih vijesti ili lošeg uticaja društvenih mreža na novinarski rad ali i društvo uopšte, napominju.

"U nadi da će se ozbiljno krenuti u zatvaranje ovih pitanja, SMCG čestita novinarkama i novinarima Dan novinara Crne Gore i 150 godina novinarstva u našoj zemlji i poziva ih da, i pored svih očiglednih razlika i sukoba, budu barem objektivni u svom radu i solidarni u zaštiti svojih prava", zaključili su iz SMCG.