23-01-2020

Novinarska riječ teža i opasnija od drugih

U znak sjećanja na 23. januar 1871. godine kada je objavljen prvi broj lista „Crnogorac“, ovaj datum se obilježava kao Dan novinara Crne Gore.



Gotovo 150 godina od tada, kako je istakao predsjednik Skupštine Društva crnogorskih novinara Nikola Vujanović, položaj novinara na ovim prostorima je danas daleko i od solidnog.

“Činjenica je da su novinari uvijek dijelili sudbinu države u kojoj su radili tako da su atmosfera i ambijent za njihov rad na ovim prostorima uglavnom bili negativni”, istakao je za Radio Budvu predsjednik Skupštine Društva crnogorskih novinara Nikola Vujanović.

Komentarišući nedavna hapšenja novinara, Vujanović je kazao da se to ni u kom slučaju ne bi smjelo dešavati.

“Novinarski posao nosi specijalan teret odgovornosti i uvijek su pod lupom javnosti. Ni u kom slučaju novinare ne bi trebalo privoditi niti hapsiti, a naša je obaveza da povedemo računa na koji način ćemo plasirati informacije. Naša riječ je, izgleda, teža i opasnija od mnogih drugih”, naglasio je Vujanović.

Za predsjednika Udruženja novinara Crne Gore Gorana Ćetkovića, novinarski zanat i misija su “u opadanju”, posebno u poslednjih trideset godina.

“Danas novinarstvo u Crnoj Gori, ali i regionu, robuje raznim lobističkim uticajima i interesima dnevne politike od kojih se teško može otrgnuti. Novinari su zbog raznih socio-ekonimskih problema primorani da rade onako kako im se kaže. Nisu ni svjesni da postaju popagandisti i izvođači marketinških radova. Vrlo je malo onih koji mogu da odole zahtjevima urednika i vlasnika medija. Ipak, ne treba gubiti nadu. Ako mi ne možemo promijeniti situaciju, možemo doprinijeti profesionalnim radom poštujući osnovna novinarska načela”, zaključio je Ćetković.