08-04-2019

Socijalna i emocionalna zrelost djece osnovni kriterijumi za upis u školu

Nemali broj roditelja čija su djeca rođena u drugoj polovini godine u dilemi su da li su djeca spremna za početak školovanja, koje sa sobom predviđa i brojne obaveze. Zakonom je predviđeno da u Crnoj Gori školovanje počinje u kalendarskoj godini u kojoj dijete navršava šest godina života, a da pripreme za to kreću u prvom kvartalu godine.

Socijalna i emocionalna zrelost djece osnovni kriterijumi za upis u školu | Radio Televizija Budva

Početak škole u životima naših mališana ponekad predstavalja veći problem za roditelje nego za dijete. Vrlo je lako procijeniti intelektualnu zrelost djeteta, ali kada je u pitanju emocionalna zrelost javljaju se brojne nedoumice. Kakvo dijete se smatra emocionalno zrelim objašnjava pshloškinja Vesna Dimitrijević.

"Kada kažemo emotivno zrelo dijete mislimo na dijete koje je naučilo da se povremeno odvoji od svojih roditelja, koje je naučilo da ostaje sa svojim drugarima u igri, a da pritom svake sekunde ne razmišlja o tome gdje su mama i tata, kao i na djecu koja koja su jako vezana za porodicu i proces odvajanja od majke se nije završio na način koji bi stavio pečat na njegovu emotivnu zrelost i spremnost za polazak u školu", kazala je Dimitirijević.

Pored emocionalne veoma je važna i socijalna zrelost.

"Socijalna zrelost je jednako važna. Kada kažemo da je dijete socijalno zrelo podrazumijevamo da se ono uključuje ravnopravno u aktivnosti sa drugom djecom u vrtiću ili školi i zna samo da preuzme inicijativu da pozove druga u igru", istakla je Dimitrijević.

Često se dešava da temperament djeteta boji njegovo ponašanje pa je u tom slučaju nejasno da li je dijete samo stidljivo ili emocionalno nezrelo. Prema mišljenju naše sagovornica odgovor na tu dielmu je možda najbolje potražiti kod vaspitača, ukoliko je dijete pohađalo vrtić.

"Mišljenje vaspitača zna biti veoma mjerodavno. Vaspitač je neko ko provodi dosta vremena sa djetetom i upoznaje dijete u različitim situacijama. On je tu da vidi i kako dijete reaguje kada se desi neki konflikt, kako reaguje kada nešto treba podijeliti, kako reaguje kada nekome treba pomoći, kako reaguje ujutru na odvajanje i da li na spremanju za spavanje traži mamu, te koliko se u odnosu na generaciju dijete razlikuje". zaključila je Dimitirjević.

Jedna godina jeste duga, ali sam protok vremena za emocionalnu i socijalnu zrelost ne zanči ništa, značajno je da roditelj kroz postavljanje određenih granica i pravila ponašanja direktno utiče na osjećanje unutrašnje sigurnosti i zrelosti djeteta.