29-08-2022

Šta jesti uveče posle osam sati

Preporuka da se ne jede najmanje dva sata prije odlaska u krevet je potpuno na mjestu i treba je poštovati.

Šta jesti uveče posle osam sati | Radio Televizija Budva

Foto: ilustarcija/ pixabay

Šta jesti uveče:

Banane

Banana uveče fino će vas zasititi, a pored toga unijećete kalijum i magnezijum – prirodna sredstva za opuštanje mišića. Bogate ugljenim hidratima, sa visokim GI-om, banane imaju čudesno svojstvo da posle njih zaspite kao novorođenče i osjećate konstantnu sitost – sve do jutra. Banane su i prirodni antidepresivi, pa će se vaši snovi odigravati na nekoj cvjetnoj livadi naravno sa dugom koja visi sa plavog neba bez oblačka, naravno. Bravo za banane!

Kokice

Sjajna zamjena za čips, smoki i druge grickalice koje se obično konzumiraju uveče. Iskokane bez ulja (tada ih treba prekriti sa krpom i najlon kesom par minuta da ne izgube vlagu) – one su kompletan obrok koji će vam napuniti stomak i omogućiti lagan i ugodan san. Naravno, ne pretjerivati sa soljenjem kokica – inače noću ćete ustajati da bi pili vodu pa išli u toalet, pa opet pili vodu..

Integralne žitne pahuljice

Za razliku od procesiranih, ove pahuljice ne sadrže dodati šećer i sjajne su kao kasnovečernji obrok. Sa dodatkom mlijeka (ko voli) i sasvim malo cimeta – daće vam osećaj sitosti i miran san.

Crna čokolada

Iako generalno čokolada nije za večernju užinu zbog šećera, pa kofeina, pa ovoga i onoga – kocka-dve crne čokolade (preko 70% kakaoa) se preporučuje jer je siromašna šećerom ali bogata kakaom koji je opet bogat antioksidansima koji će vam pomoći da reparirate organizam poslije napornog dana.

Grčki jogurt

Ova vrsta mliječnih proizvoda pogodna je za večernji obrok jer ima odličan odnos mliječnih masnoća i visokokvalitetnih proteina koji imaju blago sedativno dejstvo koji omogućavaju mirnu noć. Ne savjetuju se slatke kombinacije, pa ni ne sa voćem.

Bijela mesa

Šta jesti uveče od mesa? Parče bijelog mesa ili recimo pileća prsa su dobar izbor za kasnu večeru. Ćureća prsa imaju i antidepresivno svojstvo, pa ih uključite u večernji obrok ako ste imali stresan dan.

Izvor: www.dijeta.net