02-02-2024

Stopa PDV-a od 21 odsto se neće mijenjati

Kada je prije nekoliko godina ova stopa povećana sa 17 na 21 odsto, građane i privredu su dočekale više cijene namirnica u prodavnicama, skuplji računi za struju, vodu, telefon, kao i za brojne druge usluge.

Stopa PDV-a od 21 odsto se neće mijenjati | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija neće razmatrati promjenu opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto prilikom izmjena i dopuna ovog zakona koje su planirane za kraj ove godine.

Ovo je zvanično potvrđeno “Vijestima” iz resora kojim rukovodi ministar Novica Vuković.

Izmjene i dopune ovog važnog zakona su najavljene za četvrti kvartal ove godine (oktobar-decembar) i uskoro će biti formirana radna grupa koja treba da pripremi nova zakonska rješenja.

“Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u će se izvršiti unapređenje postojećeg zakonskog rješenja u dijelu koji se odnosi na mjesto pružanja usluga, ispravke PDV-a u slučaju nemogućnosti naplate, odnosno nastaviti dalje usklađivanje sa Direktivom 2006/112 EU. Predmetnim zakonskim izmjenama neće biti razmatrana promjena opšte stope PDV-a od 21%”, objašnjeno je iz ovog resora Vlade.

Prema zakonu, PDV se obračunava i plaća po opštoj stopi od 21 odsto od svakog prometa proizvoda, usluga i uvoza proizvoda, osim od prometa proizvoda, usluga i uvoza proizvoda za koje je propisano da se PDV plaća po sniženoj stopi, kao i od prometa proizvoda, usluga i uvoza proizvoda za koje je propisana nulta stopa PDV.

U planu formiranje radne grupe za donošenje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u

“Članovi ove radne grupe će identifikovati djelove predmetnog zakona kod kojih je neophodno izvršiti usklađivanje sa Direktivom 2006/112 o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost, kao i zakonske odredbe kod kojih postoji problem u implementaciji. Radna grupa za izmjenu navedenog zakonskog rješenja će biti formirana po okončanju procedura propisanih Uredbom o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija. Ministarstvo je 24. januara 2024. godine uputilo javni poziv za predlaganje predstavnika nevladine organizacije u radnom tijelu za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u. Članovi predmetne radne grupe biće predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave, uz adekvatno učešće svih ostalih zainteresovanih strana, kroz sprovođenje postupka javne rasprave”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Od Nove godine ukinuta niža stopa od 7 odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka

Od Nove godine prestala je da važi niža stopa od 7 odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima koja je bila olakšica tokom pojave pandemije koronavirusa. Ostala je snižena stopa od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima bez usluživanja (ketering). Uz to, nastavljeno je i sa primjenom snižene stope od sedam odsto na usluge smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima, turističkim apartmanima i vilama.

Doskorašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović je ukinuo sredinom 2022. godine povoljnost vlasnicima luksuznih jahti da sipaju jeftinije gorivo kada uđu u Crnu Gori, od čega je prema računu ministarstva državni budžet od 2018. godine izgubio oko 59 miliona eura po osnovu neplaćenog PDV-a i akciza.

Niža stopa PDV-a od sedam odsto od prometa proizvoda, usluga i uvoza proizvoda, po zakonu se obračunava, između ostalog, na osnove proizvoda za ljudsku ishranu (hljeb, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, hrana za odojčad, mast, ulje, meso, jaja i šećer) dio ljekova, udžbenika, autorskih prava iz oblasti obrazovanja i nauke, pogrebnih usluga...

Nulta stopa PDV-a važi, između ostalog, na ljekove i medicinska sredstva, određena listom lijekova, odnosno medicinskih sredstava koja se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, proizvode i usluge namijenjene za službene potrebe diplomatskih i konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorima.

Planirano je da se vrati stopa PDV-a od 21 odsto za pripremanje i usluživanje hrane i pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju ketering usluge. Ona sada iznosi sedam odsto, a snižena je kao olakšica zbog kovid krize.

(Vijesti)