28-06-2016

Stranci stanove izdaju na divlje

Procjenjuje se da se polovina turističkog prometa ostvaruje u sivoj zoni u vikend stanovima i kućama. Međutim, kako je Pobjedi saopštio dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, prof. dr Rade Ratković, vlasnici nekretnina su brojni stranci, a najviše iz Srbije i Rusije, koji uglavnom ne prijavljuju da izdaju stanove.

Stranci stanove izdaju na divlje | Radio Televizija Budva

"Inače, pretežan broj primoraca živi siromašno, slično kao i na sjeveru. U naletu hipotekarnog buma mnogi od njih su prodali mnogo nekretnina po dobrim cijenama, pare olako potrošili i riješili stambena pitanja i sada su opet na nekom početku, ali bez imovine. Vjerovatno nelegalne prihode ima i dio korumpiranih uprava", kazao je Ratković.

Kako naglašava, domaće stanovništvo i sezonci rade za male pare kod preduzetnika.

"Ko drži svoj biznis mora biti registrovan, jer ga inspekcije naprosto opsjedaju. Domaći živalj, dakle, ima malo prostora za sivi biznis. Među biznismenima je barem polovina izvan Primorja. Problem, dakle, nije sivo poslovanje lokalnih biznismena, već rad na divlje brojnih dilera soba, uličnih i prodavaca po plažama, koji su, mahom, iz unutrašnjosti i zemalja regiona", kazao je Ratković.

Po mišljenju generalne direktorice Direktorata za turistički razvoj i standarde Olivere Brajović, siva zona je duže jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava privreda, posebno uslužne djelatnosti, odnosno trgovina, građevinarstvo i turizam.

Podsjetila je daje siva ekonomija biznis barijera, prije svega zbog nelojalne konkurencije i snižavanja stepena konkurentnosti preduzeća koja legalno posluju, pa je, s tim u vezi, Vlada formiralaKomisiju za suzbijanje sive ekonomije.

"U cilju što efikasnijeg rada, u okviru Komisije formirani su radni timovi za oblasti koje se smatraju rizičnim za sivu ekonomiju, i to za: analizu važeće regulative, edukaciju inspektora, unapređenje koordinacije i saradnje među državnim organima, povećanje efikasnosti naplate boravišne takse i suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada", rekla je Brajović za Pobjedu.

Ona kaže da se izmjenama zakona o turizmu stvaraju uslovi za minimiziranje negativnih efekata od nelegalnog izdavanja vikend stanova i kuća.

Novim zakonom je planirano da se registracija izdavanja smještaj a turistima prijavljuje osam dana prije početka obavIjanja djelatnosti, a nadležni opštinski organi će izdavati potvrde zapotrebe evidencije i početka rada. Uz to Ministarstvo turizma vodi projekte kao što su jedinstvena evidencija turističkog prometa i Centralni turistički registar, kao i kampanja „Registruj smještaj".

Ratković tvrdi da se dozvoljava gradnja stambenih zgrada nauštrb održivosti turizma.

"Najveća korupcija je u okviru poslova tih velikih graditelja. A veći problem od svega toga su veliki graditelji stanova za tržište koji uništavaju obalu i kupci tih stanova koji ih mahom izdaju na sivom tržištu. Tu država treba da uvede red urbanističkom sanacijom i restrikcijom, poreskom politikom i dobrom evidencijom nekretnina", tvrdi Ratković.